Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op 18 juni werd de Slag bij Waterloo groots herdacht door Europese politici in België. Jeroen van Zanten, ud Geschiedenis, en zijn collega’s Ben Schoenmaker en Jurriën de Jong leverden hier een bijdrage aan door middel van lezingen in Brussel op 16 en 18 juni op de Nederlandse ambassade en gedurende een internationaal congres in Leuvel en Brussel.

Juni 2015 is het 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo gevochten werd. De slag werd officieel herdacht aan de voet van de Leeuw van Waterloo en in twee fasen nagespeeld door duizenden acteurs.

Hoewel er veel Engelse, Franse en Duitse boeken, films en documentaires over de slag verschenen zijn, was er in Nederland en België veel minder aandacht voor Waterloo. Terwijl de Nederlanders en Belgen een grote rol speelden in de Slag bij Waterloo. Hun verhaal wordt verteld in het op 9 juni verschenen boek ‘Waterloo. 200 jaar strijd’, geschreven door Jeroen van Zanten, Ben Schoenmaker en Jurriën de Jong.

Vanwege de herdenking van de Slag bij Waterloo en het verschijnen van dit boek, was Van Zanten een veelgevraagd expert in verschillende media. Zo vertelde hij op 25 mei in Radio Een Vandaag dat Waterloo nog steeds gevoelig ligt bij de Fransen, die nog steeds moeite hebben met de nederlaag bij Waterloo.

Op 6 juni zit Van Zanten bij Nieuwsshow en beschrijft hij het verloop van de Slag bij Waterloo. Ook vertelt hij over de rol van de Nederlandse Prins van Oranje en stelt hij dat ‘de Engelsen de afgelopen 200 jaar heel erg hun best hebben gedaan om de bijdrage van de Duitsers en de Nederlanders weg te schrijven’.
Naast zijn radio optredens werd Van Zanten en zijn collega’s geïnterviewd in OVT en Dit is de dag. De herdenking van de Slag bij Waterloo en het verschenen boek kwamen ook uitgebreid aan bod in het NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer