Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op 12 juni werd de Encylopedia of Romantic Nationalism in Europe (ERNiE) gelanceerd, een digitale encyclopedie die de verspreiding van het Europees romantisch nationalisme in de lange negentiende eeuw uiteenzet en zichtbaar maakt.

ERNiE bevat ongeveer 2000 artikelen over belangrijke thema’s en personen in de ontwikkeling van romantische nationalisme, geschreven door meer dan 300 auteurs van over heel Europa. Bovendien visualiseert ERNiE de relaties tussen die thema’s en personen, en ontsluit het relevante illustraties uit de SPIN-collecties.

ERNiE is het belangrijkste product van het Study Platform on Interlocking Nationalisms (SPIN). SPIN werd door Joep Leerssen, hoogleraar Europese studies, opgericht met het geld dat bij de NWO-Spinozaprijs hoorde die in 2008 aan Leerssen werd toegekend.

Leerssen presenteerde ERNiE tijdens een lezing onder de titel ‘De tastbaarheid van het cultuurnationalisme’. De meeste Europese staten en nationale bewegingen hebben hun huidige vorm te danken aan een golf van cultureel geïnspireerd enthousiasme die tussen Waterloo (1815) en Sarajevo (1914) over Europa spoelde: het romantisch nationalisme. Dit historische inzicht komt misschien niet zo vreemd over, omdat we het enthousiasme voor een deels en op bepaalde momenten nog delen. Het stelt ons toch voor twee uitdagingen. [1] Hoe kunnen we zulk een ‘golf van pathos’ als geheel zichtbaar maken in verschillende landen (van IJsland tot Macedonië en van Baskenland tot Finland), en in de meest uiteenlopende cultuuruitingen (van opera tot volkskunde en van monumentenzorg tot taalbewegingen)? [2] Hoe kunnen we de verspreiding van deze cultureel-emotionele bewustwording en de impact ervan op de politiek en de sociale mobilisering van de betrokken volksgroepen traceren?

In de toekomst worden de visualisatiemogelijkheden van ERNiE verder uitgebreid en nieuwe artikelen toegevoegd, en zal ERNiE ook het cultuurnationalisme aan de randen van en buiten Europa in kaart brengen. Er komt ook een papieren versie als print on demand (Amsterdam University Press).