Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. Jaap Cohen heeft op 25 juni 2015 de ASCH dissertatieprijs gewonnen met zijn proefschrift ‘De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis’.

onbekend

Tussen 2009 en 2014 deed Cohen onderzoek bij het NIOD onder supervisie van prof. dr. Hans Blom en prof. dr. Evelien Gans, met ondersteuning van de UvA en stichting Conto. Cohen onderzocht de geschiedenis van Portugese joden (Sephardim) in Nederland, met speciale aandacht voor de Jessurun d’Oliveira familie.

Het proefschrift van Cohen stak volgens de jury met kop en schouders boven de overige inzendingen uit, ‘vanwege de grote reikwijdte van het onderzoek (vier eeuwen), de indrukwekkende archief- en literatuurstudie die er achter schuil ging, de scherpe analyse, en ten slotte, de fraaie stijl waarin deze familiegeschiedenis vervolgens is opgeschreven.

Over de prijs

De ASCH dissertatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van de beste doctorale dissertatie van de Amsterdam School of Culture and History. De winnaar ontvangt 500 euro.