Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

NWO Geesteswetenschappen heeft aan 13 teams van publiek-private partners en onderzoekers binnen de geesteswetenschappen financiering toegekend vanuit het programma Alfa Meerwaarde. Drie aanvragen vanuit de FGw zijn gehonoreerd: van Petra Brouwer, Arie van Steensel en Marijke de Valck.

Via Alfa Meerwaarde worden onderzoekers aangemoedigd om een publiek-private samenwerking op te zetten of een al bestaande samenwerking te versterken. De financiering van NWO bedraagt maximaal 15.000 euro; de partner draagt minimaal 3.000 euro bij. In totaal is een bedrag van 195.000 euro toegekend. De aanvragen van Petra Brouwer, Aries van Steensel en Marijke de Valck zijn gehonoreerd.

 • dr. Petra Brouwer: 'De moraal van baksteenarchitectuur', in samenwerking met WINHOV, Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek. 
  Baksteen is het meest geliefde bouwmateriaal in Nederland: het is degelijk, eerlijk en duurzaam. Door de moderne toepassing van baksteen als bekledingsmateriaal staat deze positieve waardering sterk onder druk. Baksteenbekleding zou lelijk en nep zijn. Dit onderzoek biedt inzicht in de esthetische kwaliteit en de milieuvoordelen van baksteenbekleding. 
 • dr. Roos van Oosten (UL) en dr. Arie van Steensel (UvA): 'Historisch Leiden in kaart. Een dynamische digitale atlas (fase 1)', in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken. 
  Een online kaartapplicatie maakt het mogelijk om historische, archeologische en bouwhistorische informatie over de premoderne geschiedenis van Leiden geïntegreerd te analyseren en toegankelijk te presenteren aan een breed publiek. Daarom ontwikkelen Erfgoed Leiden en Omstreken en onderzoekers van de Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam een digitale kaart van historisch Leiden. 
 • dr. Marijke de Valck: 'Cinefiel publiek in de dop?', in samenwerking met Internationaal Film Festival Rotterdam.
  Filmfestivals trekken een gevarieerd publiek, van gedreven filmliefhebbers tot toevallige bezoekers. Dit project richt zich op de minst bestudeerde festivalbezoekers; zij die 1 tot 4 films bezoeken, driekwart van het totale aantal bezoekers. Is dit cinefiel publiek in de dop? Kan het festival door betere dienstverlening cinefiel gedrag doen ontluiken? 
  Dit project zal worden uitgevoerd aan de UU.