Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het Regieorgaan Geesteswetenschappen en NWO Geesteswetenschappen hebben in totaal 20 talentvolle onderzoekers geselecteerd om met financiering uit het programma Promoties in de geesteswetenschappen promotieonderzoek te gaan doen. Drie promotieonderzoeken van de UvA zijn geselecteerd.

NWO

Impuls voor jong talent

De promotietrajecten zijn geselecteerd uit de universiteiten die betrokken zijn bij het proces Duurzame Geesteswetenschappen. Het doel van Promoties in de geesteswetenschappen is om de aanwas en de doorstroom van jong talent in de geesteswetenschappen een impuls te geven. In totaal is met deze toekenningsronde 4 miljoen euro gemoeid.

De promotieonderzoeken

Incorporatie: Een studie in taaltypologie en taaltheorie

Aanvrager: Prof. dr. P.C. Hengeveld, Kandidaat: M.D. Olthof
In het Nederlands zeggen we wel (i) ik probeer de kamer te stofzuigen, maar niet (ii) ik probeer de kaas te boterhambeleggen. Werkwoorden zoals stofzuigen zijn voorbeelden van incorporatie: een zelfstandig naamwoord wordt opgenomen door een werkwoord. Het Nederlands gebruikt incorporatie maar heel beperkt. Er zal worden onderzocht in hoeverre de mogelijkheden van incorporatie een patroon vormen dat afleidbaar is uit zowel vormelijke als functionele overwegingen. 

Oorlogsgeweld in Indonesische populaire cultuur

Aanvrager: Prof. dr. ir. B.J. de Kloet, Kandidaat: A.S. Arps
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlandse militairen structureel geweld gebruikten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945- 1949). Het daaropvolgende publieke debat toonde een behoefte naar duidelijkheid over deze periode. Dit project onderzoekt daarom hoe het geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog door middel van Indonesische populaire cultuur (film, televisie en muziek) wordt herinnerd door de productie, constructie en consumptie van deze cultuurproducten te analyseren. 

Entangled loyalties. Middle Eastern Jewish views on Nazism and anti-Semitism in Europe in the Arabic Jewish press 1933-1948

Aanvrager: Prof. dr. G.A. Wiegers, Kandidaat: L.R.E. Admiraal
Dit onderzoek bestudeert transnationale Arabisch-joodse intellectuele debatten over nazisme en antisemitisme in Arabischtalige media in het Midden-Oosten tijdens de jaren dertig en veertig. De vraag hoe de gebeurtenissen in Europa zich verhielden tot het vraagstuk van joodse integratie in de opkomende Arabische natiestaten in het Midden-Oosten staat centraal. Verschillende Arabischtalige joodse kranten en hun netwerken in het Midden-Oosten en Europa worden onderzocht en in kaart gebracht.