Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft een Synergy Grant van bijna 10 miljoen euro toegekend aan een internationaal onderzoeksteam waar hoogleraar Religiewetenschappen Gerard Wiegers deel van uitmaakt. Het team gaat de plek van de Koran in de Europese culturele en religieuze geschiedenis onderzoeken.
dhr. prof.dr. G.A. (Gerard) Wiegers
Gerard Wiegers (foto: Jeroen Oerlemans)

Het project, ‘De Europese Koran’, beslaat de periode tussen 1150 en 1850 en heeft als doel te achterhalen hoe diep het Islamitische Heilige Schrift verankerd is in het intellectuele gedachtegoed van christenen, joden, vrijdenkers, atheïsten en Europese moslims uit de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Met de steun van de Synergy Grant zal het team de komende zes jaar onderzoeken hoe de Koran in het christelijke Europa geïnterpreteerd, bewerkt en gebruikt werd, om zo te begrijpen hoe het heilige boek de Europese cultuur en religie in Europa heeft beïnvloed.

Het onderzoek is interdisciplinair van opzet en zal resulteren in monografieën, artikelen, bijeenkomsten door heel Europa, een GIS-database van Koran-manuscripten, vertalingen en een multimedia-tentoonstelling over de plaats van de Koran in het Europees cultureel erfgoed. Het onderzoeksteam bestaat uit wetenschappers uit onder andere Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Aan de UvA zullen voor dit project een post-doc en een PhD’er worden aangesteld.

Over de ERC Synergy Grant

De Synergy Grants van de Europese Onderzoeksraad maken deel uit van Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. In totaal ontvingen 27 projecten subsidie voor een totaalbedrag van ongeveer € 250 miljoen.

Zie het ERC-persbericht voor meer informatie over de subsidie.