Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afke Berger heeft op 15 mei de Hartog Beem-scriptieprijs gewonnen met haar scriptie 'Toegelaten/Afgewezen' over asielaanvragen van Joodse vluchtelingen in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Afke studeerde vorig jaar af bij de onderzoeksmaster Geschiedenis aan de UvA. Prof. dr. Peter Romijn begeleidde haar scriptie.
Afke Berger wint 15e Hartog Beem-scriptieprijs

Uit het juryrapport

De jury concludeerde dat 'deze scriptie vlot geschreven is en zeer goed leesbaar, waarbij de individuele verhalen en ervaringen op een geslaagde manier verweven zijn met de beschrijving van patronen en ontwikkelingen rondom asielaanvragen. Ook wordt de historische context van de jaren ‘30 en het Nederlandse beleid ten aanzien van vluchtelingen duidelijk geschetst. Zeer innovatief is het gebruik van verschillende, recent beschikbaar gemaakte databases om informatie te winnen, in het bijzonder over mensen die er niet in geslaagd zijn om toegelaten te worden in Nederland. Tegelijkertijd is de auteur zich bewust van de beperkingen die het gebruik van "digital humanities" met zich meebrengt.'

Over de prijs

De prijs werd uitgeschreven door de Menasseh ben Israel Instituut Commissie voor de Geschiedenis en de Cultuur van de joden in Nederland en werd uitgereikt voor de beste Nederlandse of Belgische masterscriptie (Nederlands of Engelstalig) over joodse geschiedenis en cultuur door een auteur onder de 35 jaar, voltooid na 15 september 2014. De jury bestond uit prof.dr. J. Frishman (Universiteit Leiden) voorzitter, prof.dr. K. Hofmeester (IISG) en prof. dr. F. van Vree (directeur NIOD). De prijs omvat een bedrag van €1.500. De winnaar krijgt bovendien de mogelijkheid een bewerking van de scriptie uit te geven in de reeks Menasseh ben Israel Instituut Studies.

Voor meer informatie, zie de website van het Menasseh ben Israel Instituut.

Geschiedenis aan de UvA

De UvA heeft een breed aanbod van Geschiedenis-masters met een chronologische of thematische specialisatie, waaronder American Studies, Gouden Eeuw, Holocaust- en genocidestudies en Stadsgeschiedenis. Daarnaast zijn er lerarenopleidingen en een onderzoeksmaster.