Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Europese Federatie van Academies van Wetenschappen (ALLEA) heeft aan hoogleraar Europese studies Joep Leerssen de Madame de Staël-prijs toegekend voor zijn onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van nationalistische bewegingen in Europa. De prijs is een erkenning voor eminente wetenschappers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan de culturele waarden van Europa.
Joep Leerssen (foto: Johannes Timmermans)
Joep Leerssen (foto: Johannes Timmermans)

De jury van de Madame de Staël-prijs noemt Joep Leerssen 'een van 's werelds meest vooraanstaande figuren in de kritische analyse van etnische en culturele stereotypen en in de vergelijkende geschiedenis van Europees nationalisme.' En: 'In een tijd waarin verschillende vormen van nationalistische retoriek een prominente rol lijken te spelen in het publieke debat, hebben we de oriëntatie van zijn vergelijkende onderzoek nodig om de uitdagingen waar de moderne Europese samenlevingen voor staan, het hoofd te bieden.'

Leerssen ontving in 2008 de Spinozapremie van NWO, waarmee hij het Study Platform on Interlocking Nationalities (SPIN) oprichtte. In 2018 verscheen de monumentale Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe, die de verspreiding van het Europees romantisch nationalisme in de negentiende eeuw uiteenzet en zichtbaar maakt. Meer dan zestigduizend cultuuruitingen – reikend van opera tot volkskunde en van monumentenzorg tot taalbewegingen – uit heel Europa – van IJsland tot Macedonië en van Baskenland tot Finland – zijn verzameld en geanalyseerd.

De All European Academies Madame de Staël Prize wordt dit jaar voor de zevende keer toegekend en bestaat uit een geldbedrag van € 10.000.