Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Frank van Vree, directeur van het NIOD en hoogleraar Geschiedenis van oorlog, conflict en herinnering aan de UvA, gaf de afgelopen dagen in verschillende media tekst en uitleg bij de woorden van koning Willem-Alexander over de rol van koningin Wilhelmina in oorlogstijd.

“Ik denk dat het iedereen heel erg verrast heeft. Het kwam heel natuurlijk over. Hij zei min of meer dat hij worstelde met zijn eigen familiegeschiedenis”, zei Frank van Vree in het dagblad Trouw over toespraak van koning Willem-Alexander tijdens Dodenherdenking op 4 mei 2020. 

“Het lijkt alsof we sinds een aantal jaren in een nieuwe fase van morele erkenning en rechtsherstel zitten. Dat begon met de erfpachtkwestie in Amsterdam en Den Haag en vorig jaar ­boden de Nederlandse Spoorwegen hun excuses aan. De uitspraak van ­Willem-Alexander over Wilhelmina past naar mijn idee in deze trend van reflectie op het eigen verleden.”

Het lijkt alsof we sinds een aantal jaren in een nieuwe fase van morele erkenning en rechtsherstel zitten. Frank van Vree

Ook ging Van Vree in op de beeldvorming over de Tweede Wereldoorlog. In een interview met nieuwssite Scientias legde hij uit dat we tot de dag van vandaag worden beïnvloed door de nazipropaganda, bijvoorbeeld in films en documentaires. “De beelden, die we het meest voorbij zien komen en die gemaakt zijn door de nazi’s, betreffen namelijk precies die onderdelen van de oorlog die gaan over de vervolging. Dus we zien de kampen, de getto’s, de massamoorden. We zien al die dingen dus grotendeels door de ogen van de nazi’s.” Hoewel het bewustzijn rond de omgang met dergelijk materiaal groeit, stelt Van Vree dat het noodzakelijk is om weloverwogen om te gaan met de gedachte die achter de beelden steekt.

Prof. dr. F.P.I.M. (Frank) van Vree

Faculteit der Geesteswetenschappen

Lees en beluister hier de andere artikelen die hierover in de media zijn verschenen: