Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het United States Holocaust Memorial Museum in Washington DC gaat een serie interviews van hoogleraar oral history en cultuur Selma Leydesdorff opnemen in de collectie. Het gaat om gesprekken met overlevenden van vernietigingskamp Sobibor en nabestaanden van mensen die het kamp niet hebben overleefd.

US Holocaust Memorial Museum
US Holocaust Memorial Museum

Het museum maakt de interviews beschikbaar op de eigen website, onder de titel The Long Shadow of Sobibor collection. Het is een omvangrijke audiovisuele collectie, met 31 levensgeschiedenissen van nabestaanden van mensen die in Sobibor zijn vermoord en overlevenden van de opstand in het vernietigingskamp in oktober 1943.

In de interviews vertellen de overlevenden over hun leven voor en na het kamp. De nabestaanden gaan in op de impact die de dood van hun naasten in Sobibor heeft gehad op hun verdere leven. Sommigen verloren één of beide ouders, anderen raakten een geliefde kwijt. In de gesprekken vertellen ze over de diepe sporen die dit heeft nagelaten. Leydesdorff kwam een aantal van deze nabestaanden op het spoor tijdens het proces tegen Sobibor-kampbewaker Iwan Demjanjuk, dat ze bijwoonde in Duitsland.

Geschiedenis doorgeven

De hoogleraar is vereerd dat haar collectie in het US Holocaust Memorial Museum wordt ondergebracht. ‘Ik vind het heel eervol, zoiets gebeurt bijna nooit. Het museum wilde de materialen graag hebben, want ze hadden nog niet veel over Sobibor. Ik ben erg blij dat dit bewaard blijft en dat we op deze manier de geschiedenis kunnen doorgeven.’

Het museum gaat de interviews ook vertalen, om ze voor iedereen beschikbaar te maken. Leydesdorff maakte de interviews in 2009-2013, in samenwerking met Mirjam Huffener van Stichting Sobibor. Ze reisde er de hele wereld voor over, van Rusland en Oekraïne tot Australië. 

De interviews zijn ook te bekijken op de website Getuigenverhalen.

Bekijk ook het online college van Selma Leydesdorff over het verzet van Joden tegen hun vernietiging:

Online college Selma Leydesdorff
Prof. dr. S. (Selma) Leydesdorff

Faculteit der Geesteswetenschappen