Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wat is ironie precies en waarom levert het vaak zulke verhitte discussies op? Film- en cultuurfilosoof Eva Sancho Rodriguez doet daar onderzoek naar en maakte er een explainervideo over.

In haar proefschrift onderzoekt Sancho Rodriguez waarom ironie en oprechtheid zo belangrijk zijn geworden in discussies over engagement, en welke problemen daaraan ten grondslag liggen. ‘Ironie-discussies’ lopen namelijk snel spaak: mensen praten langs elkaar heen, omdat ironie veel meer is dan alleen een stijlmiddel, legt Sancho Rodriguez uit. ‘Ironie kan bijvoorbeeld ook staan voor de waarden van een hele subcultuur, of het kan een levenshouding zijn. Maar sommige dingen die allebei ironie heten, hebben helemaal niets met elkaar te maken. Wat je ziet in discussies, is dat de term ironie een soort spons is die allerlei verschillende betekenissen opzuigt.’

In opdracht van theatergroep

Naar aanleiding van haar onderzoek vroeg debatcentrum De Balie de promovenda een mini-college te geven over het onderwerp. Daarna ontstond samen met theatergroep De Warme Winkel, die een voorstelling maakte over ironie, het idee een explainervideo te maken. Bij een nieuw toneelstuk geeft de theatergroep soms een schrijver of wetenschapper de opdracht een begeleidend essay te schrijven, maar bij dit onderwerp leek een explainer beter geschikt – een korte video waarin een ingewikkeld onderwerp bondig wordt uitgelegd met behulp van animatie.

Sancho Rodriguez maakte de video samen met Public Cinema en kreeg daarbij steun van de Faculteit der Geesteswetenschappen.