
De partijen zullen nauw met elkaar samenwerken om AI-tools te ontwikkelen die toegepast kunnen worden in de culturele erfgoedsector. De komende maanden starten de eerste vijf onderzoeksprojecten, waaronder een onderzoek naar het automatisch opsporen van koloniale terminologie in collectiedata en een onderzoek naar framing in online journalistiek.
Marieke van Erp, projectleider Cultural AI, KNAW-HuC: 'Deze samenwerking overstijgt de grenzen van domeinen en disciplines. Alleen door samen te werken, kunnen we kunstmatig intelligente technologie ontwikkelen die zich bewust is van culturele contexten.'
Cultural AI
Met Cultural AI wordt een brug geslagen tussen culturele erfgoedinstellingen, geesteswetenschappen en informatica. Data en informatie van betrokken erfgoedinstellingen en technische kennis vanuit onderzoeksinstellingen vormen de basis voor het ontwikkelen van AI-tools die recht doen aan de complexiteit van menselijke cultuur en die toegepast kunnen worden binnen de culturele erfgoedsector in Nederland. Alle onderzoeken hebben hierop betrekking en hebben als doel AI-technologie meer bewust te maken van culturele contexten én culturele instellingen te laten aansluiten bij state of the art AI-onderzoek in Nederland.
De huidige en toekomstige onderzoeken binnen het Cultural AI-initiatief worden verdeeld over de betrokken instellingen. De promovendi en postdocs zullen in de eerste instantie vier jaar aan een onderzoek werken binnen de betrokken erfgoedinstellingen.
Culturally Responsive AI
Aan de UvA (CREATE) start het project Culturally Responsive AI, waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van algoritmen die gebaseerd zijn op waarden die centraal staan in erfgoedinstellingen, zoals authenticiteit, diversiteit en inclusie. Daarnaast wordt in een praktijkcasus onderzocht hoe de ontwikkelde technieken kunnen worden geïmplementeerd in het werkproces van een concrete erfgoedinstelling.