Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Remieg Aerts heeft de Nederlandse Biografieprijs 2020 gewonnen met zijn biografie 'Thorbecke wil het, Biografie van een staatsman'. Dat werd afgelopen weekend bekendgemaakt in radioprogramma Nieuwsweekend.

In het boek beschrijft de hoogleraar het leven van staatsman Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), die beschouwd wordt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie.

De jury koos unaniem voor het boek van Aerts: ‘Een biografie die voortreffelijk is geschreven en voorbeeldig gecomponeerd, die diepgaande analyse paart aan brede visie, die psychologische en ideologische krachtenvelden op verhelderende wijze samenbrengt, en die als een monument kan worden beschouwd in de Nederlandse politieke geschiedschrijving’, aldus juryvoorzitter Elisabeth Leijnse.  

Erkenning voor ‘slow science’

Aerts is heel blij met de onderscheiding: ‘Ten eerste is de prijs een erkenning voor 'slow science', voor zorgvuldigheid van onderzoek en van schrijven. Dat kost tijd. Ten tweede toont mijn biografie de blijvende waarde van wetenschappelijk werk dat mede gericht is tot een algemeen publiek. Zo zie ik mijn rol als historicus in de samenleving.’

De hoogleraar schreef de biografie op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2018 werd het boek al bekroond met de Prinsjesboekenprijs en stond het op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs.

Over de Nederlandse Biografieprijs

De Nederlandse Biografieprijs, waaraan een geldbedrag van €15.000 is verbonden, wordt eens in de twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie. Uit 166 biografieën die tussen 2018 en 2020 zijn verschenen koos de jury vijf genomineerden. De selectie vond plaats aan de hand van vijf criteria: aantrekkelijkheid, relevantie, historische inbedding, wetenschappelijke verantwoording en kritische afstand.