Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
UvA-onderzoeker meLê yamomo is de vierde winnaar van de componistenprijs "Het Open Oor". De prestigieuze prijs, toegekend door Stichting Trillende Lucht, bestaat uit een bronzen sculptuur, ontworpen door kunstenaar Ansuya Blom, en een geldbedrag van € 35.000. Een geheime jury wijst tweejaarlijks een winnende componist aan; je kunt niet genomineerd worden.

Prijswinnaar meLê yamomo is componist, onderzoeker, theatermaker en als docent verbonden aan de afdeling Theaterwetenschap van de UvA. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA).

Stichting Trillende Lucht kent de prijs eens in de twee jaar toe aan componisten 'wier muziek een eigen wereld onthult of voor wie zo'n wereld duidelijk in de maak is'.

Uit het juryrapport

"Het werk van meLê yamomo kenmerkt zich door een gerichtheid op tijd en plaats, op ‘sonische verstrengelingen’ en de materaliteit van geluid. Academisch onderzoek en compositie zijn in het werk van yamomo zo met elkaar ver weven dat het moeilijk te zien of te horen is waar het een ophoudt en het ander begint. Misschien kan men spreken van een verbrede compositorische praktijk. Het karakteristieke oeuvre van yamomo omvat podcasts, muziektheater en curatie – maar onveranderlijk met de aandacht gericht op het waarnemen van de wereld via geluid.

yamomo’s werk verkent kwesties van kolonisatie via het medium geluid, zoals gamelanmuziek als het ware gelijksoortig melodisch materiaal verkent en zo een steeds wisselende texturale context creëert. Door middel van zijn werk bouwt yamomo steeds voort aan zijn unieke taal, waarbij elke compositie haar eigen resonantiepunt bevat."

Dr. M.J. (meLê) Yamomo

Faculteit der Geesteswetenschappen

Theaterwetenschap