Studenten kunnen geen kamers vinden, mensen met kinderen worden de stad uit gedwongen en de kloof tussen huurders en kopers is groter dan ooit – uit onderzoek van stadsgeograaf Cody Hostenbach bleek dat in 2020 huiseigenaren 90 keer zo rijk waren als huurders. Jarenlang politiek beleid heeft deze situatie gecreëerd. Honderdduizenden sociale huurwoningen werden gesloopt, internationale vastgoedbeheerders kochten huizen op en de huizenprijzen stegen enorm. Niet alleen is het voor veel mensen met een lager- of middeninkomen vrijwel onmogelijk geworden om zelf een huis te kopen, ook de dakloosheid stijgt. In dit programma over Ongelijkheid kijken we met experts naar verleden, heden en toekomst van deze wooncrisis.
Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelde over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen in 2017 als De ruimtemakers bij Vantilt (genomineerd voor de Professor van Winter- en Karel van Manderprijs).
Zahra Runderkamp (moderator) is promovendus politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Runderkamps proefschrift gaat over de vertegenwoordig van vrouwen en minderheden in de Nederlandse politiek.
Nienke Boesveldt is als hoofdonderzoeker werkzaam bij de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en voert onderzoek uit naar dakloosheid, verblijf in de maatschappelijke opvang, beschermd wonen in verschillende Nederlandse regio’s. Dr. Boesveldts onderzoeksinteresses omvatten kwetsbare groepen, dakloosheid, bestuur, publieke (geestelijke) gezondheid, interventies, sociaal beleid, sociale innovatie, sociale economie en vergelijkende studies.
In deze driedelige reeks gaan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen en SPUI25 op zoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de groeiende ongelijkheid in onze samenleving. In de eerste editie onderzoeken we ongelijkheid op de woningmarkt, de tweede editie verkent ongelijkheid in de politiek en volksvertegenwoordiging, en als afsluiter kijken we naar de ongelijke kansen in ons onderwijs.