Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Kerngegevens van evenement Woningmarktpolarisatie, omgevingskwaliteit en gezondheidsongelijkheid in de regio Amsterdam
Datum
8 juni 2023
Tijd
09:30 -12:00
Locatie
Allard Pierson
Ruimte
Nina van Leerzaal

De laatste jaren wordt er in de stedelijke ontwikkeling sterk gestreefd naar een gezonde en duurzame stad. Het is bekend dat schadelijke omgevingseffecten op de volksgezondheid niet gelijk zijn verdeeld. Er is echter weinig bekend over de mate waarin huisvestingsbeleid en ruimtelijke ordening invloed hebben op gezondheidsongelijkheid.

Het onderzoek van het WOGO Onderzoekscentrum brengt in kaart in hoeverre processen van polarisatie op de Amsterdamse regionale woningmarkt bijdragen aan ongelijke gezondheidsuitkomsten voor huurders en kopers als gevolg van verschillende mate van blootstelling aan negatieve omgevingseffecten.

De studie gebruikt grootschalige kwantitatieve data op postcodeniveau over de kwaliteit van de woonomgeving met betrekking tot luchtverontreiniging, geluidoverlast, hittestress en groenvoorzieningen. Het onderzoek draagt bij aan discussies over milieurechtvaardigheid, ruimtelijke gezondheid, en het cumulatieve karakter van ongelijkheid.

Tijdens de bijeenkomst zullen we verder praten over hoe de bevindingen kunnen bijdragen aan een duurzamere, gezondere, en rechtvaardigere ruimtelijke ordening, buurtontwikkeling en woningmarkt in de gemeente en regio Amsterdam.

Programma

09:30 – 10:00 Inloop
10:00 – 10:45 Presentatie bevindingen Wouter van Gent (Urban Geography, UvA)
10:45 – 11:00 Pauze
11:00 – 12:00 Reflecties panelleden en publieksdiscussie

Locatie

Allard Pierson Museum (Nina van Leerzaal)
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmakers, ruimtelijke planners, onderzoekers en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met gezondheid, woningmarkt, leefomgeving of kansenongelijkheid in brede zin.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via Bram van Vulpen.