Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe zijn gender en geweld onlosmakelijk aan elkaar verbonden? Sinds de wereld is wakker geschud door de #MeToo-schandalen in 2017, blijkt gendergerelateerd geweld complexer dan ooit. Naar aanleiding van de publicatie 'Voorbij de verbijstering. Over gender en geweld' gaan Renée Römkes, Sarah Bracke, Susanne Täuber en Conny Roggeband in gesprek en belichten de wetenschappelijke kant van gendergeweld.
Event details of Onzichtbare macht. Gendergeweld in de praktijk van de wetenschap
Date
28 September 2023
Time
20:00
Location
SPUI25

Naar aanleiding van de publicatie van deze bundel gaat redacteur Renée Römkens (emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria) met de panelleden in debat over de rol van gendergeweld in de wetenschap. Tijdens dit programma bespreken zij onder andere de zwijgcultuur omtrent gendergerelateerd geweld in de wetenschappelijke praktijk van onderzoek en onderwijs. Een cultuur die wordt gekenmerkt door algemene verklaringen of karaktertyperingen die het probleem toedekken. ‘Hier gebeuren zulke dingen niet’, ‘Het ging wellicht om een misverstand’, of ‘Die docent is van een andere generatie’. Woorden die erg luid en bedreigend kunnen worden: ‘Als jij hierover spreekt, dan zal ik ervoor zorgen dat…’

Omstreden onderwerpen

Wat betekent deze zwijgcultuur voor de betrokkenen en de bestaande structuren? Wat wordt wel en niet gezegd als het over dit thema gaat? Hoe dien je om te gaan met de beperkte mate van bespreekbaarheid? Het panel zoomt in op bepaalde onderwerpen die omstreden zijn in wetenschap en onderzoek, zoals partnergeweld, de dynamieken van marginalisering en ongelijke machtsverhoudingen, de vraag hoe kwesties van gender en geweld zich binnen de academische wereld manifesteren met betrekking tot de kwestie van sociale veiligheid, en hoe conservatieve bewegingen zich verzetten tegen gender en seksuele gelijkheid, alsmede hun transnationale netwerken en de effecten die dat heeft op beleid.

Over de sprekers

Renée Römkens is emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Conny Roggeband is universitair hoofddocent politicologie aan de UvA. Zij publiceerde veelvuldig over de politisering van gendergerelateerd geweld, gender mainstreaming en gelijkheidsbeleid, maatschappelijke bewegingen en transnationale feministische netwerken gebaseerd op onderzoek in Nederland, Spanje en Latijns-Amerika. Roggeband is codirecteur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality.

Dr. C.M. (Conny) Roggeband

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Transnational Configurations, Conflict and Governance

Sarah Bracke is hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit aan de Universiteit van Amsterdam en betrokken bij het Amsterdam Research Centre of Gender and Sexuality (ARC-GS). Daarvoor was zij werkzaam als senior onderzoeker bij het Center of Expertise on Gender, Diversity, and Intersectionality (RHEA) van de Vrije Universiteit Brussel, en bij de afdeling sociologie van de Universiteit Gent.

Prof. dr. S.A.E. (Sarah) Bracke

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Political Sociology: Power, Place and Difference

Andere sprekers en moderator worden spoedig aangekondigd.