Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Kinderopvang en basisscholen mogen straks weer voorzichtig open. Maar we zijn er nog lang niet. Hoe komt Nederland uit de lockdown? Het platform ‘Science versus Corona’, een initiatief waar wetenschappers samenwerken om corona-onderzoek te ondersteunen, lanceert een challenge om hier antwoord op te vinden.

Wetenschappers uit verschillende disciplines worden uitgenodigd een wetenschappelijk verantwoorde exitstrategie uit te werken om de intelligente lockdown te beëindigen. Zij kunnen zich als team inschrijven of zich aansluiten bij een team en krijgen een maand de tijd om hun exitstrategie voor Nederland in te dienen. Voor elke strategie onderzoeken de teams hoe deze zich vertaalt naar de druk op de zorg, maar ook economische en psychologische effecten op de samenleving vormen een essentieel onderdeel. De uitgewerkte exitstrategieën zullen aan de overheid worden aangeboden, en zo de keuzeruimte van beleidsmakers ondersteunen. 

Wetenschappers werken samen

Het onderzoek naar exitstrategieën is een onderdeel van het multidisciplinaire initiatief Science versus Corona. Dit initiatief verbindt mensen uit verschillende disciplines, van epidemiologie tot economie en van psychologie tot informatica, bij het analyseren van onderzoeksdata. Inmiddels zijn hier ruim 150 wetenschappers bij aangesloten.

Copyright: Borsboom
We moeten heel breed inventariseren wat de neveneffecten van exitstrategieën zijn Denny Borsboom

De initiatiefnemer van Science versus Corona, UvA datawetenschapper Denny Borsboom, vertelt: 'We moeten nu snel het onderzoek naar exitstrategieën gaan coordineren. Er zijn heel veel dingen die we niet weten en als je dingen niet weet, moet je onderzoek gaan doen. De overheid en het RIVM moeten vragen aan de wetenschap gaan stellen, want de wetenschap is het belangrijkste onderzoeksorgaan van de samenleving. De onderzoeksgemeenschap moet die vragen oppakken, exitstrategieën moeten in het klein worden uitgeprobeerd in proeftuintjes, we moeten surveys uitzetten om na te gaan welke opties voor mensen het beste te dragen zijn, en we moeten heel breed inventariseren wat de neveneffecten van exitstrategieën zijn (economisch, sociaal, psychologisch).’

Naast dit eigen initiatief pleit Borsboom ook voor een Nederlands Interdisciplinair Onderzoeksplatform COVID-19: ‘De ministers van OCW en VWS moeten nu de handen ineenslaan en de oprichting van dit platform mogelijk maken, zodat het onderzoek naar exitstrategieën snel en effectief kan plaatsvinden.’

Meld je aan voor de challenge

Teams en experts die willen meewerken aan een exitstrategie worden opgeroepen zich te melden via de onderstaande link. Ze krijgen dan gereedschap, ondersteuning, en relevante data tot hun beschikking en een digitale omgeving waarin samengewerkt kan worden.