Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wetenschappers van de UvA-afdelingen Pedagogische & Onderwijswetenschappen en Politicologie / Communicatiewetenschap hebben een bijdrage van ieder 10.000 euro ontvangen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor hun inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie.

De aanvragers zijn Eddie Brummelman namens de pedagogen en onderwijswetenschappers en Rens Vliegenthart namens de politicologen en communicatiewetenschappers.

Wetenschap ook ván en vóór kinderen

Eddie Brummelman: ‘Wetenschapscommunicatie is vaak eenrichtingsverkeer (waarbij wetenschappers kennis overdragen) en gericht op volwassenen (waarbij kinderen nauwelijks worden betrokken). Dit willen wij veranderen. We willen kinderen meegeven dat wetenschappelijk denken iets is dat we allemaal kunnen — niet iets dat alleen is weggelegd voor een select aantal wetenschappers. We willen ervoor zorgen dat wetenschap ván kinderen en vóór kinderen wordt.’

Copyright: ja
We willen kinderen meegeven dat wetenschappelijk denken iets is dat we allemaal kunnen

Met het fonds willen Brummelman en zijn collega’s Erna van Hest, Patty Leijten, Bram Orobio de Castro, Geertjan Overbeek en Claudia van der Put reeds lopende activiteiten ondersteunen, zoals onderzoek naar basisscholen in diverse wijken brengen. ‘Zo komen kinderen in hun eigen omgeving in aanraking met wetenschap en creëren we een dialoog tussen wetenschappers en kinderen. Daarnaast willen we kinderen inspireren om mee te denken over wetenschappelijke vraagstukken.’

Brummelman noemt wetenschapscommunicatie een essentieel onderdeel van het werk. ‘Toch is er in Nederland weinig structurele ondersteuning voor. We vinden het pilotfonds daarom een fantastisch signaal. We hopen dat de minister van OCW dit initiatief doorzet en uitbreidt.”

StukRoodVlees: belangrijke informatiebron voor burgers, journalisten, politici en beleidsmakers

Rens Vliegenthart sleepte met zijn team de 10.000 euro in de wacht voor het politieke blog Stuk Rood Vlees, een initiatief van communicatiewetenschappers en politicologen van de UvA. Dat blog beoogt “vanuit academisch onderzoek een tegenwicht te bieden tegen vluchtige meningen en ongefundeerde analyses.”

Copyright: Jeroen Oerlemans
StukRoodVlees is een belangrijk podium waar politicologen en andere sociale wetenschappers hun onderzoek met de actualiteit verbinden

StukRoodVlees (SRV) is een blog dat al jaren een belangrijke bron van informatie is voor veel burgers, maar ook voor journalisten, politici en beleidsmakers. Het blog heeft een duidelijke maatschappelijke invloed en wordt door bijvoorbeeld journalisten en politici regelmatig als bron aangehaald. 

Vliegenthart: ‘We zijn al een flink aantal jaren actief met bloggen en sinds kort is daar ook de succesvolle SRV-podcast door Armen Hakhverdian bijgekomen. SRV is een belangrijk podium dat een groot publiek bereikt en waar politicologen en andere sociale wetenschappers hun onderzoek met de actualiteit verbinden. Met deze beurs kunnen we een professionaliseringsslag maken en zorgen voor nog meer interessante blogs en podcasts.’

Over het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door Wetenschappers: Gewaardeerd

Het geld is afkomstig uit het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door Wetenschappers: Gewaardeerd, dat eind 2020 werd ingesteld door het ministerie van OCW. Daarmee kwam 1 miljoen euro beschikbaar voor erkenning en waardering van onderzoekers die zich al enige tijd inspannen voor wetenschapscommunicatie. In totaal is er voor zo’n honderd groepen onderzoekers een bijdrage uit het fonds beschikbaar.