Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Politie gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie in het Nationaal Politielab AI. Het lab is dé plek waar promovendi de komende jaren onderzoek doen naar manieren waarop kunstmatige intelligentie politiewerk kan ondersteunen.

Still uit video 'Politielab AI'. Afbeelding: ICAI en Politie

Online aangiftes automatisch verwerken en uren aan beeldmateriaal binnen enkele seconden analyseren: dit zijn twee voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie bij de politie. Met de meerjarige samenwerking in het Nationaal Politielab AI verzekert de politie zich in de toekomst van hoogstaande technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie.

 ‘Kunstmatige intelligentie vergroot onze operationele slagkracht’, zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. ‘De toename van de hoeveelheid data binnen de samenleving en snelheid van technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op politiewerk. Met deze samenwerking halen we de kennis in huis die nodig is om daar antwoord op te geven.’

Video en beeldanalyse

De betrokken wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam richten zich op toepassingen van kunstmatige intelligentie die tijdrovend politiewerk automatiseren en moeilijke taken ondersteunen. Zo ligt bij de Universiteit van Amsterdam de focus op het vinden van relevante informatie in grote hoeveelheden data. Computerprogramma’s zijn immers veel beter in het herkennen van onderliggende patronen dan mensen. Zo hoeven rechercheurs straks niet meer uren aan beeldmateriaal te bekijken op zoek naar belastende bewijzen. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen rechercheurs straks snel en gericht op zoek.  Het informatica onderzoek aan de UvA wordt zo direct toegepast in de politiepraktijk.

Chatbot

‘Aan de Universiteit van Utrecht wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een chatbot die in gesprek gaat met mensen die online een aangifte doen’, legt Floris Bex, lid van de wetenschappelijke directie van het Nationaal Politielab AI, uit. ‘De chatbot weet straks precies welke vragen er gesteld moeten worden om de aangifte succesvol af te handelen.’

Zeven promovendi

In totaal starten voorlopig vier onderzoekers aan de Universiteit Utrecht met hun onderzoek. Aan de Universiteit van Amsterdam zijn inmiddels drie promovendi begonnen. Alle kandidaten hebben een wetenschappelijke achtergrond op het gebied van kunstmatige intelligentie, en de meesten zijn in dienst bij de politie.

Samenwerking ICAI

Het Nationaal Politielab AI is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Het ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het Nationaal Politielab AI is op 16 januari 2019 geopend.

Meer informatie over het politie lab op de website van ICAI