Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vanaf het studiejaar 2021-2022 zal de Universiteit van Amsterdam geen numerus fixus meer hanteren voor de bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie. Dit betekent dat er plaats is voor een onbeperkt aantal nieuwe eerstejaars en dat deze studenten geen selectieprocedure hoeven te doorlopen. De UvA wil hiermee bijdragen aan het opleiden en behouden van voldoende AI-talent in Nederland en Europa.

Foto: Jorn van Eck

De laatste jaren is de vraag naar hoogopgeleide specialisten op het gebied van Artificial Intelligence (AI) explosief gegroeid. Om hierin te voorzien investeert de UvA samen met andere Amsterdamse Kennisinstellingen €1 miljard in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën, door het opzetten van onderzoeksprogramma’s, het aantrekken van topwetenschappers en het opleiden van studenten met state-of-the-art kennis van AI.

Onder de noemer AI technology for people committeren vooraanstaande Amsterdamse kennisinstellingen zich eraan de komende tien jaar 1 miljard euro te investeren, minimaal 800 onderzoekers aan te stellen, 5.000 bachelor- en masterstudenten en promovendi op te leiden, 10.000 studenten een AI-minor te laten volgen en 100 spin-offs en 100 startups te (helpen) ontwikkelen. Het opheffen van de numerus fixus voor de bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie maakt onderdeel uit van die ambitie.

Maarten de Rijke (universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval en directeur Innovation Center for Artificial Intelligence ): ‘AI raakt straks elk aspect van ons leven. Als we als land iets willen betekenen, moeten we onze AI-kennisbasis versterken. Met de ambitie om extra te investeren in het aantrekken van onderzoekers en het opleiden van studenten werken we aan die uitdaging. Vanaf studiejaar 2021 gaan wij daarom nog meer studenten opleiden aan de UvA'.

LAB42: Talent hub op Science Park

Om – letterlijk – plaats te bieden aan de ambities, bouwt de UvA een nieuw gebouw voor onderzoek, onderwijs en bedrijven rondom AI en de informatiewetenschappen op Amsterdam Science Park. Een deel van het gebouw, dat de naam LAB42 krijgt, is bestemd voor co-creatie. Ofwel, de samenwerking tussen studenten, onderzoekers en bedrijven rondom AI en informatiewetenschappen. Vanaf 2022 gaan ook bachelorstudenten van de opleiding Kunstmatige Intelligentie college volgen in LAB42, dat een hub zal worden voor AI- en informatiewetenschappen talent.

Meer weten over de bachelor?