Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.

Download brochure

Video wordt geladen..

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

In de bachelor Kunstmatige intelligentie onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Bekijk het studieprogramma

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Doe dan de Nationale AI-cursus.

Nationale AI-cursus

Waarom Kunstmatige intelligentie aan de UvA? 

 • Interdisciplinaire studie 
  Kunstmatige intelligentie aan de UvA is een echte interdisciplinaire studie. Je krijgt vakken van docenten uit de verschillende vakgebieden; informatica, wiskunde, psychologie, filosofie en taalwetenschappen. 
   
 • Technisch karakter
  De opleiding heeft in vergelijking tot andere Kunstmatige intelligentie-opleidingen een vrij technisch karakter, met een focus op informatica en wiskunde.
   
 • Veel specialisatierichtingen
  Je afstudeerproject kun je bij een van de onderzoeksgroepen van de UvA doen en je zo specialiseren in Taal en Spraak, Logica, Informatie-ontsluiting, Beeldbewerking en Zelflerende systemen.
   
 • Recent onderzoek
  Veel docenten nemen deel aan nationale en internationale samenwerkingsprojecten. Je komt dus in aanraking met het meest recente onderzoek binnen het vakgebied.
   
 • Veel contacten in het bedrijfsleven
  Kunstmatige intelligentie is volop in ontwikkeling en de kans op een baan is groot. Daarbij heeft de UvA veel contacten in het (internationale) bedrijfsleven, zoals Infosys in India en Huawei in China.  Dit biedt unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 

Kunstmatige intelligentie iets voor jou?

Als jij regelmatig mogelijkheden ziet hoe alledaagse taken op een intelligente manier efficiënter gemaakt kunnen worden, daarnaast graag met computers werkt en wiskunde leuk vindt, dan is de opleiding Kunstmatige intelligentie misschien wel iets voor jou. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig, dit leer je in deze opleiding. Heb je daarnaast:

 • een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde A of B;
 • aanleg voor logica en geavanceerde wiskunde;
 • affiniteit met programmeren;
 • belangstelling voor hoe gedrag en het brein met elkaar samenhangen;
 • gevoel voor taal en filosofie;
 • interesse in het automatiseren van taken waarvoor intelligentie nodig is;
 • een ruim voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je de Engelstalige vakliteratuur kunt lezen en college kunt volgen van internationale docenten;

...dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag, of kom een keer proefstuderen of meelopen! 

Selectie en plaatsing Kunstmatige intelligentie 2017-2018

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Kunstmatige intelligentie een numerus fixus ingesteld. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2020 en de selectieprocedure die gehanteerd wordt. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (zaterdag 15 of zaterdag 22 februari 2020) en een toetsdag (zaterdag 7 maart 2020).

Download het stappenplan voor de selectie

Lees meer over de toelating, selectie en inschrijving

Verschil Kunstmatige intelligentie, Informatica en Informatiekunde

Weet jij nog niet of je Kunstmatige intelligentie, Informatica of Informatiekunde wilt studeren? De opleidingen hebben een aantal overeenkomsten maar er zijn ook duidelijke verschillen. Deze zijn kort samengevat in onderstaand overzicht

Zoom

Mogelijke beroepen voor KI-specialisten

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden en gespecialiseerde ICT-ers op hoger en wetenschappelijk niveau zijn zeer gunstig. KI-specialisten zijn het best op hun plaats in onderzoek of in geavanceerde ICT-ontwikkelingsprojecten waarbij robots, taalverwerking of kennistechnologie een rol spelen. 

Lees meer over mogelijke beroepen voor KI-specialisten

Voorlichtingsdagen en contact Kunstmatige intelligentie

Voorlichtingsdagen Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie
Diploma BSc Kunstmatige intelligentie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56981