Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De vele monsters die dagelijks door Nederlandse forensische laboratoria worden geanalyseerd op de aanwezigheid van drugs hebben allemaal een karakteristieke chemische vingerafdruk, waaruit je nuttige informatie kunt halen over de gebruikte grondstoffen, de productie en het transport van de drugs. Het nieuwe FIDBID consortium, geleid vanuit de Universiteit van Amsterdam, heeft als doel deze verborgen informatie beter te benutten. Drie promovendi gaan bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie een systeem ontwikkelen waarmee laboratoria deze informatie voortaan volledig geautomatiseerd uit het bewijsmateriaal kunnen halen. Het consortium krijgt hiervoor een subsidie van ruim 1 miljoen euro van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Alle drugs hebben een unieke chemische vingerafdruk, waaruit waardevolle informatie te halen valt over de gebruikte grondstoffen, het productieproces en het transport. Copyright foto: Nederlands Forensisch Instituut

Nederland staat internationaal nog altijd bekend als groot drugs producerend en exporterend land. De haven van Rotterdam hoort wereldwijd tot de belangrijkste doorvoerhavens van drugs (met name van cocaïne), en een groot deel van de synthetische drugs die in Europa op de markt komt (vooral speed en XTC) wordt in ons land geproduceerd. Elk jaar analyseren de Nederlandse Politie, het Nederlands Forensisch Instituut en het Douanelab samen zo’n 25.000 in beslag genomen poeders en pillen op de aanwezigheid van hard- of softdrugs. In dat primaire proces wordt nu nog veel waardevolle informatie niet benut in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland, stellen de onderzoekers van het nieuwe FIDBID (Forensic Illicit Drug intelligence through Big and Intelligent analysis of chemical and criminological Data) consortium.

Chemische vingerafdruk

De chemische analyse van dergelijke monsters levert namelijk niet alleen informatie op over de eventuele aanwezigheid van drugs. Naast de psychoactieve hoofdbestanddelen bevatten drugs vaak ook versnijdingsmiddelen, functionele additieven, en onzuiverheden. Die vormen samen een karakteristieke chemische vingerafdruk van het onderzochte materiaal. Uit eerder onderzoek van NFI, politie en UvA blijk dat hieruit veel af te leiden valt over de gebruikte grondstoffen, het productieproces en het transport. Ook kan zo’n chemisch profiel worden gebruikt om verbanden tussen materialen te onderzoeken. Door de grote hoeveelheid monsters die jaarlijks geanalyseerd moet worden en de druk om snel de aanwezigheid van Lijst 1 (hard drugs) en Lijst 2 (soft drugs) stoffen te rapporteren, komen de Nederlandse drugsanalyse laboratoria er nu vaak niet aan toe iets met die extra informatie te doen.

Automatisering

‘Daar willen wij verandering in gaan brengen’, aldus Arian van Asten, hoogleraar forensische analytische chemie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en projectleider van FIDBID. ‘Binnen FIDBID zullen we met forensisch chemische experts, criminologen en datawetenschappers gaan samenwerken om te identificeren welke relevante chemische data nu nog blijven liggen en wat hieruit af te leiden valt met betrekking tot de productie- en transportketens van de drugs. De link naar de praktijk is heel sterk: de drie promovendi zullen een groot deel van hun onderzoek uit voeren met en bij het NFI en de politie. Vervolgens zullen we met de hulp van Capgemini een systeem ontwikkelen waarmee deze informatie voortaan volledig geautomatiseerd uit de data van de forensische labs kan worden gehaald. Hiermee hebben de opsporingsdiensten en beleidsmakers straks een waardevolle nieuwe tool in handen om de productieketens en handel in drugs snel en effectief aan te pakken.’

Financiering en partners

Het nieuwe consortium wordt gefinancierd met een subsidie van ruim 1 miljoen euro vanuit het NWO programma Ondermijnende Criminaliteit (KIC). FIDBID bestaat naast de UvA uit onderzoekers van het NFI, de Nederlandse Politie, de Nederlandse Douane en Capgemini. De overige partners binnen FIDBID zijn, naast het Van ’t Hoff Institute for Molecular Science van de UvA, ook het UvA Instituut voor Informatica, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool Amsterdam en de Politieacademie. Daarnaast wordt er in dit project direct samengewerkt met het Nederlandse OM, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en diverse internationale instituten en topexperts uit Europa en de Verenigde Staten.

Prof. dr. A.C. (Arian) van Asten

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences