Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Sera Markoff, astrofysicus aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam, is gekozen als nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Op maandag 30 september wordt Markoff samen met 16 andere nieuwe leden geïnstalleerd.
Sera Markoff. Foto: UvA / Dirk Gillissen

Sera Markoff is een wereldleider op het gebied van zwarte gaten. Ze speelde een belangrijke rol bij het maken van de eerste beelden van zwarte gaten. Ze onderzoekt vooral hoe deze objecten materie opvangen en kanaliseren tot nieuwe vormen, zoals krachtige stralen van deeltjes en magnetische velden, zogenaamde jets. Haar werk aan het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg leidde tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over de invloed die zwarte gaten hebben op de sterrenstelsels om zich heen.  

Hierdoor kon ook Einsteins Algemene Relativiteitstheorie op nieuwe manieren getest worden. Markoffs idee dat röntgenstraling en hoog-energie deeltjes ook bij de oorsprong van de jets kunnen ontstaan werd aanvankelijk niet serieus genomen, maar is nu breed geaccepteerd. 

Naast dit alles blinkt Markoff uit in outreach-activiteiten, waarbij ze het publiek en vooral meisjes en minderheden probeert te betrekken bij bèta-onderzoek. Dit doet ze onder andere via een leermodule over sterrenkunde voor kinderen met een migratieachtergrond, met daarin ook aandacht voor middeleeuwse Arabische wetenschap.  

Over de KNAW 

De KNAW is zowel een genootschap van excellente wetenschappers, een organisatie van landelijke wetenschappelijke instituten, als een adviesorgaan voor de Nederlandse overheid. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Een lidmaatschap is voor het leven.   

Prof. dr. S.B. (Sera) Markoff

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Anton Pannekoek Institute of Astronomy