Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Is de Nederlandse burger een zwartkijker of heeft hij terecht minder vertrouwen in de democratische rechtsstaat? Deze vraag staat centraal tijdens het symposium Vertrouwen in de democratische rechtsstaat. De Venetië-commissie komt naar aanleiding van de toeslagenaffaire tot de conclusie dat de democratische rechtsstaat wel functioneert.
Kerngegevens van evenement Symposium: Vertrouwen in de democratische rechtsstaat
Datum
19 april 2023
Tijd
10:30 -16:00
Tekening Staats- en bestuursrecht

Of het nu om Gronings gas gaat, de coronapandemie, het klimaat, het kinderopvangtoeslagschandaal of de Europese rechtsstaat: het vertrouwen van de burger in de overheid is  een terugkerend thema. Dat vertrouwen lijkt tot een dieptepunt te zijn gedaald, zo laat ook enorme verkiezingswinst van BBB bij de provinciale statenverkiezingen zien. Een groot deel van de burgers voelt zich niet gehoord.

Op woensdag 19 april 2023 organiseert de sectie Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam daarom een symposium onder de titel “Vertrouwen in de democratische rechtsstaat”. Vertrekpunt is de regelmatig gehoorde verzuchting dat het met dat vertrouwen niet best gesteld is. Toch concludeerde de Venetië-commissie naar aanleiding van het kinderopvangtoeslagschandaal in 2021 nog dat de Nederlandse democratische rechtsstaat als zodanig vrij aardig functioneert. Is de Nederlandse burger een zwartkijker of heeft hij terecht minder vertrouwen in de democratische rechtsstaat? Hoe zou het vertrouwen van de burger in de democratische rechtsstaat kunnen worden versterkt en welke rol spelen staats- en bestuursrechtjuristen daarin? En is er verband tussen het functioneren van de overheid als beleids- en uitvoeringsorganisatie, en het vertrouwen in het vermogen van de democratie om zelfbeschikking van burgers te organiseren?  

In het ochtendgedeelte van het symposium worden deze en daarmee samenhangende vragen besproken in de vorm van een interview met Ernst Hirsch Ballin en Sofia Ranchordás. Het interview wordt geleid door Gert-Jan Geertjes en Louise Verboeket.

Na de lunch vinden twee parallelle workshops plaats. De eerste workshop gaat met name over het vertrouwen in, en de weerbaarheid van de democratie en haar instituties. Vragen die centraal staan zijn hoe regering, parlement en rechter omgaan met het spanningsveld tussen collectief zelfbestuur en vrijheid.

In de tweede workshop staat het wetsvoorstel versterking waarborgfunctie Awb centraal dat eind januari in preconsultatie is gegaan. Draagt dit wetsvoorstel bij aan de versterking van het vertrouwen in de democratische rechtsstaat?

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit symposium.

Programma

Dagvoorzitter: Rolf Ortlep

10:30 uur Ontvangst met koffie en thee
11:00 uur Opening door dagvoorzitter prof. mr. Rolf Ortlep
11:10 uur

Plenaire deel

Interview prof. mr. Ernst Hirsch Ballin en prof. mr. Sofia Ranchordás o.l.v. mr. dr. Gert Jan Geertjes en mr. Louise Verboeket 

12:15 uur Lunch
13:00 uur

Workshops

Workshop I Staatsrecht - Prof. dr. Annelien de Dijn, prof. mr. Wim Voermans, Prof. dr. Marc de Werd o.l.v. mr. dr. Niels Graaf

Workshop II Bestuursrecht - Prof. mr. Raymond Schlössels, mr. dr. Dorien Brugman en mr. Sandra Palmen o.l.v. prof. mr. Rolf Ortlep

14:30 uur Afsluiting 

O.l.v. dagvoorzitter prof. mr. Rolf Ortlep

15:00 uur Koffie en thee

Locatie

Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam.

Oraties

Dit symposium gaat vooraf aan de dubbeloratie van Jerfi Uzman en Jacobine van den Brink.