Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De financiering voor het programma VWdata is rond. Dit betekent dat onderzoekers van het IViR, AScoR en de TU Delft van start kunnen met het deelproject Fair News: nieuwsvoorziening in een Big Data tijdperk.

Bijna alle grote mediabedrijven experimenteren met manieren om met behulp van Big Data betere aanbevelingen te maken voor nieuwslezers. Maar hoe ver kunnen en mogen algoritmes gaan in het filteren van informatie? Hoeveel bias is acceptabel? En wanneer begint deze met fundamentele rechten, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie te conflicteren?

Samenwerking

Het project Fair News moet antwoord geven op deze vragen. In het project werken onderzoekers van het IViR (Joris van Hoboken), AScoR (Claes de Vreese), en de TU Delft (Claudia Hauff) met elkaar samen. Het project maakt deel uit van het UvA onderzoekszwartepunt Personalised Communication (PI’s Claes de Vreese, ASCoR, en Natali Helberger, IViR). De doelen van dit project zijn om de mogelijke gevolgen van algoritmisch filteren empirisch in kaart te brengen, normatieve richtlijnen te ontwikkelen voor het filteren van informatie, en tools te ontwikkelen die in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Volkskrant en TU

Ook de Volkskrant heeft een rol in het project: de krant geeft de onderzoekers toegang tot bestaande data die inzicht geven in welke informatie mensen op basis van welke aanbevelingslogica en profielen wel of niet te zien krijgen. Met TU Delft wordt een persona-driven recommender gemaakt, die de bias in toegang tot nieuws inzichtelijk maakt door het aanbieden van aanbevelingen voor verschillende personen.

VWData

FairNews gaat een actieve bijdrage leveren aan de het programma Verantwoorde Waardecreatie met Big Data (VWData) van de Nationale Wetenschapsagenda. Het programma VWData creëert belangrijke voorwaarden voor het gebruik van maatschappelijke, economische en wetenschappelijke kansen van big data-technologie. Natali Helberger is lid van de stuurgroep van het VWData programma.