Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nathalie Dijkman staat zelf aan het roer van een start-up in Oeganda, en is nu projectleider van het nieuwe Start-up Incubator programma in de Law Hub. ‘Ik haal inspiratie uit jonge leiders die werken aan rechtvaardigheidsvraagstukken.’

Nathalie Dijkman in Oeganda naast een lokale politieagent
Nathalie Dijkman naast een Oegandese politieagent

Start-up Incubator

Het Start-up Incubator programma van de FdR is bedoeld om studenten, medewerkers en alumni professioneel te begeleiden bij het opstarten van een succesvolle onderneming op het gebied van rechten en juridische dienstverlening. Start-ups in alle soorten en maten kunnen meedoen, maar de focus ligt bij ondernemingen die als doel hebben het recht toegankelijk te maken voor een brede doelgroep en die maatschappelijke impact hebben. Het start-up-programma van de Law Hub is een onderdeel van de Amsterdam Law Practice, het onderwijsprogramma waarmee de faculteit een brug naar de samenleving wil slaan.

‘Zeg op!’

Nathalie Dijkman, projectleider: ‘Ik ben sociaal ondernemer met een achtergrond in mensenrechten, criminologie, ontwikkelings-samenwerking en ondernemerschap. Na mijn studie criminologie heb ik SEMA opgericht, een sociale onderneming die burgers in Oost-Afrika de mogelijkheid geeft om publieke diensten te evalueren. Sema is een woord in Swahili en betekent iets in de trant van “zeg op!“. Ik heb nu twaalf mensen in dienst, veelal Oegandese studenten. Met SEMA heb ik een evaluatietool ontwikkeld die burgers inspraak geeft over kwaliteit van publieke diensten.

Met instemming van het Ministerie van Justitie doen we nu een pilot bij de politie. Op politiebureaus staan machines met smiley faces. Burgers kunnen na afloop van hun bezoek anoniem een vrolijk of boos gezicht aanklikken, al naar gelang hun ervaring. Het was een behoorlijke uitdaging om een tool te ontwikkelen die aan zou sluiten bij Oegandese burgers. Veel mensen hebben geen internet, zijn analfabeet, en door de veertig verschillende talen in het land zijn er ook veel taalbarrières. We vullen de uitkomsten uit de tool aan met kwalitatieve interviews met burgers die deze politiekantoren bezoeken. Zo ontstaat een rijke dataset van gegevens. Zo’n vijftienduizend mensen hebben sinds maart 2018 feedback gegeven, en we zien ook al verbeteringen in de diensten. Vrouwen worden bijvoorbeeld sneller geholpen dan voorheen, en politieagenten vragen minder vaak om steekpenningen om zaken te vervolgen.

Verbeteren van rechtssytemen

Met SEMA willen we een dienstverlener zijn voor de overheid, een betrouwbare partij voor evaluatiesystemen. Al tijdens mijn studie Criminologie was ik enorm geïnteresseerd in het verbeteren van rechtssystemen. Door onderzoek en werk in Oeganda heb ik veel connecties bij het Ministerie van Justitie opgedaan. Dit hielp enorm bij het opbouwen van vertrouwen. Als projectleider van het start-up programma van de FdR wil ik studenten en medewerkers met een innovatief idee graag begeleiden bij alles wat komt kijken bij het opzetten van een start-up in de juridische sector. Ik had het geluk dat ik connecties had in Oeganda, maar ik weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om fondsen te werven en vertrouwen te winnen bij mogelijke klanten. De eerste maanden ben je al je weekenden met je bedrijf bezig.

Inspiratie door ervaringen met (on)rechtvaardigheid

Ik hoop dat studenten of medewerkers zich laten inspireren door hun eigen ervaringen met (on)rechtvaardigheid als ze denken aan het opzetten van een nieuw initiatief, en dat bijvoorbeeld ook internationale studenten nadenken over juridische verbeteringen in hun vaderland. Ik geloof in de kracht van ondernemerschap in het – creatief – oplossen van sociale problemen en haal ontzettend veel inspiratie uit jonge leiders die werken aan rechtvaardigheidsvraagstukken – in Nederland, maar ook in de rest van de wereld.’

Over de Start-up Challenge

Het start-up programma van de Hub gaat knallend van start met een Justice Challenge-wedstrijd!