Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Masterstudenten Privaatrecht en Arbeidsrecht kunnen in een Law Lab ervaring opdoen met een snelgroeiende ontwikkeling: Legal Tech. Om dit onderwijs verder te ontwikkelen is de ARR UvA (verbonden aan Arbeidsrecht) een samenwerking aangegaan met Transform Data International, specialist in digitale juridische toepassingen.

Het bureau Arbeidsmarktresearch (ARR), verbonden aan Arbeidsrecht, gaat samenwerken met Transform Data International, specialist in software voor digitale juridische toepassingen. Doel is om studenten tijdens de studie kennis te laten maken met technologie die het werk van juristen raakt, maar vooral om te weten wat speelt op dit gebied als ze de arbeidsmarkt op gaan.

Legal Tech

Legal Tech staat voor innovatieve, technologische veranderingen in toepassing en benadering van het recht. Denk aan digitale initiatieven als chatbots en platforms voor het bij elkaar brengen van juridisch vraag en aanbod, tot verdergaande ontwikkeling van tools die de rechtspositie van de gebruiker bepalen door middel van interactieve beslissystemen. Ook artificiële intelligentie en blockchain vallen onder het werkveld van Legal Tech. 

Amsterdam Law Practice

Rachel Rietveld is coördinator van het Law Lab Legal Tech voor masterstudenten. Dit lab is verbonden aan de Amsterdam Law Practice en biedt studenten een praktijkervaring op het gebied van techniek en recht. ‘De jurist van de toekomst moet nu leren hoe de juridische IT-toepassingen in elkaar steken’, zegt Rachel. ‘Het is essentieel dat onze studenten hierin worden opgeleid, want Legal Tech wint steeds meer terrein. Studenten hoeven niet zelf systemen te kunnen maken, maar moeten bijvoorbeeld wel weten wat mogelijkheden of beperkingen ervan zijn. Ook de ethische discussie rondom deze ontwikkeling is van groot belang goed te kunnen voeren.’

Neota Logic

Transform Data International stelt de software Neota Logic ter beschikking aan het onderwijs. De software is geschikt voor het maken van juridische beslissystemen en documentgeneratoren. In het ervaringsonderwijs kunnen studenten van de software gebruik maken voor bijvoorbeeld advocatenkantoren en bedrijven die een inhoudelijke invulling willen. Rietveld: 'met software alleen ben je er namelijk nog niet; het gaat om interpretatie en een logische benadering van het recht.'