Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Sinds eind 2021 is Marieke de Hoon universitair docent Strafrecht. Haar onderzoek gaat over de complexiteit van gerechtigheid voor misdrijven gepleegd in de context van conflicten. Zo is ze nauw betrokken bij de procedures rondom de afwikkeling van de MH17-ramp.
Portret van Marieke de Hoon

Marieke woont in Amsterdam en is eind 2021 bij de sectie Strafrecht in dienst gekomen. De afgelopen twaalf jaar was ze werkzaam bij de VU, waar ze ook promoveerde in 2015. Marieke is gespecialiseerd in internationaal en nationaal strafrecht, en ze heeft ook een achtergrond in internationaal recht en mensenrechten.

Internationale misdrijven

Marieke: ‘Mijn proefschrift The Law and Politics of the Crime of Aggression combineerde het allemaal. Mijn onderzoek gaat over de complexiteiten van gerechtigheid voor misdrijven gepleegd in de context van conflicten. Vandaar ook mijn interesse in internationale en nationale vervolging voor internationale misdrijven. Maar ook de interactie met andere vormen van gerechtigheid, zowel in het veld van Transitional Justice als door middel van procedures tegen staten en bedrijven.’

‘Omdat bij MH17 al die aspecten een rol spelen, vind ik deze situatie erg interessant. Ik ben daags na de ramp in 2014 door Tweede Kamerleden gevraagd om te adviseren over de juridische opties en daarna in een aantal hoorzittingen. Op basis van dat onderzoek ben ik gaan publiceren en volg ik de procedures nauwgezet. Door de inmiddels jarenlange relatie met nabestaanden mocht ik vorige week met hen mee naar Straatsburg voor de zaak bij het  Europees Hof voor de Rechten van de Mens tussen Oekraïne en Nederland tegen Rusland. Ik leer hier veel over wat een proces met hen doet en wat wel en niet voor een leek te volgen is en waarom.’

‘Door de jarenlange relatie met nabestaanden van de MH17-ramp mocht ik met hen mee naar Straatsburg’

Criminal Justice Clinic

Op de faculteit gaat Marieke voor de sectie strafrecht de Criminal Justice Clinic coördineren, doceren in het vak Oefenrechtbank en de coördinatie van Formeel Strafrecht op zich nemen. Daarnaast is ze de voorzitter van het Ontwerpteam voor de leerlijn Europeanisering & globalisering. Naast haar wetenschappelijke werk is ze sinds 2007 ook betrokken bij de Public International Law & Policy Group (PILPG), een global pro bono law firm die juridische ondersteuning in conflicten biedt.