Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Roel Beetsma, hoogleraar economie, heeft meegewerkt aan het advies van de European Fiscal Board (EFB), een adviesorgaan van de Europese Commissie waarin Beetsma zitting heeft. Het adviesorgaan kreeg begin dit jaar van voorzitter Jean-Claude Juncker de opdracht om de Europese begrotingsregels tegen het licht te houden.

Woensdag 11 september bracht de EFB een rapport uit, waarin ze advies geeft over de begrotingsregels van de eurozone. Het is vervolgens op 14 september gepresenteerd in de Raad van de Ministers van Economische Zaken en Financiën. De EFB stelt dat de begrotingsregels van de eurozone meer de nadruk moeten leggen op het reduceren van de staatsschuld en de houdbaarheid daarvan. Volgens het adviesorgaan zijn de huidige begrotingsregels onnodig complex en hebben ze ongewenste effecten of onvoldoende bijsturend effect.

Verder moet bepaalde groei stimulerende investeringen door de overheid niet meetellen voor het uitgaven plafond en moet de inrichting van het sanctiemechanisme over overtreding van de regels anders.

Prof. dr. R.M.W.J. (Roel) Beetsma

Bestuur en Bestuursstaf

Decanen