Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De European Research Council (ERC) heeft Shaul Shalvi (Amsterdam School of Economics, sectie Microeconomics) een Consolidator Grant toegekend voor zijn onderzoeksproject ‘Responsible sharing: Paving the path for transparent trust’. De prestigieuze subsidie is persoonsgebonden en bedraagt ongeveer 2 miljoen euro.

Responsible sharing: Paving the path for transparent trust

Online platforms in onze deeleconomie moedigen mensen aan om ‘contact te maken met anderen’ als host van Airbnb, ‘wanneer het hen uitkomt geld te verdienen’ als Uber-chauffeur en ‘betaald te krijgen voor het rondrijden in hun stad’ als Deliveroo-bezorger.

De nieuwe economie biedt veel voordelen voor burgers, zoals toegang tot diensten en het vinden van flexibel werk. Tegelijkertijd leidt het tot ethische risico's en uitdagingen, want is de dienstverlener bijvoorbeeld werknemer of zelfstandige, en professional of niet-professional?

Er is nog weinig bekend over de psychologische factoren die het gedrag van de gebruikers van platformdiensten beïnvloeden. Dat is bijvoorbeeld het geval als het gaat om de vraag of zij oog hebben voor degenen die indirect last hebben van een dienst (zoals de buren van een appartement dat te vaak wordt verhuurd via Airbnb). Shalvi wil het inzicht hierin vergroten. Ook bekijkt hij of de betrouwbaarheid van een platform invloed heeft op het zoeken naar informatie over de gevolgen van delen, en of een transparante omgeving verantwoord delen bevordert.

Onafhankelijk onderzoeksleider

De Consolidator Grant is bedoeld voor onderzoekers die 7 tot 12 jaar geleden zijn gepromoveerd. Met de subsidie kunnen de onderzoekers zich vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.