Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In De Nieuwe Wereld gaat Annette van Soest op zoek naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Ze praat met economen, bedrijfskundigen en andere experts over actuele onderwerpen aan de hand van 'wat als'- vragen.

In de eerste aflevering staat de volgende vraag centraal: wat als economen het voor het zeggen krijgen? Hierover gaan ABS-hoogleraar Finance Arnoud Boot van UvA's Amsterdam Business School en Han de Jong, huiseconoom van BNR in gesprek. Boot legt uit dat economie een sociale wetenschap is met veel interpretatiemogelijkheden. Volgens hem is het een goede zaak dat de nieuwe ministers van Financiën en Economische Zaken geen economische achtergrond hebben. Aan de andere kant kunnen economen wel goed helpen bij het oplossen van hardnekkige problemen, zoals de problemen op de huizenmarkt.

Volgende week: consuminderen

De volgende aflevering op 18 januari gaat over het verminderen van onze consumptie. De vraag die dan centraal staat is: wat als we bedrijven primair verantwoordelijk zouden maken voor het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken (en niet de consumenten)? ABS-hoogleraar Willemijn van Dolen gaat hierover in gesprek met Tony Tonnaers (Kings of Indigo) en VU-hoogleraar Bedrijfsethiek Johan Wempe.