Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Elke week maken we kennis met een andere medewerker. Ontdek wat ze het leukste vinden aan hun werk en leer dingen die je nog niet over hen wist. Deze week: Neeltje van Horen, hoogleraar Financiële Economie bij de ASE.

Wat vind je het leukste aan je werk?

De flexibiliteit en het feit dat ik betaald word om puzzels op te lossen. Ik was als kind al dol op het maken van logische puzzels, dus het lag in de lijn der verwachting dat ik daar ook mijn werk van zou maken. Ik vind het vooral leuk om te proberen een nieuwe manier te vinden om een causaal verband empirisch aan te tonen. Het geeft me veel voldoening als dat lukt. Ook het internationale karakter van onderzoeker zijn trekt me enorm. Gelukkig beginnen er langzaamaan weer face-to-face conferenties te komen. Dat heb ik de afgelopen jaren wel gemist.  

Op welk onderzoek of project van het afgelopen jaar ben je het meest trots?

Mijn onderzoek naar het belang van cash voor het midden- en kleinbedrijf. In mijn eerste onderzoek op dat gebied heb ik samen met mijn coauteurs bij de Bank of England gekeken naar de rol van cash voor investeringen na de financiële crisis. De literatuur heeft zich voornamelijk gericht op de impact van schuld, maar wij laten zien dat het hebben van cash ten tijde van een crisis net zo belangrijk is. Nu ben ik bezig met verschillende vervolgonderzoeken om beter de rol van cash voor het MKB te begrijpen. We weten redelijk veel over de cash posities van grote, publieke bedrijven maar nog bijna niks over het MKB. Ik vind het erg leuk om me op dit nog onontgonnen terrein te bewegen.  

Wat weten collega’s waarschijnlijk niet van jou?

Naast mijn baan bij de Bank of England en de UvA ben ik bezig met het schrijven van een boek over hoe we onze hersens efficiënter, effectiever en creatiever kunnen gebruiken. Heel leuk om te doen en om te merken dat er veel meer uit mijn hersens te halen valt dan ik ooit had kunnen vermoeden.