Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoeveel sneller kunnen we nog rennen? Volgens een recente studie van wiskundig statistici John Einmahl (Tilburg University) en Yi He (Universiteit van Amsterdam) is het vrijwel uitgesloten dat een mens binnenkort sneller dan 9,49 seconden over de 100 meter zal lopen.

Hun onderzoek, gebaseerd op geavanceerde statistische technieken, laat zien dat de huidige wereldrecords al uitzonderlijk zijn, en mogelijk nauwelijks nog verbeterd kunnen worden.

De 100-meter sprint is een van de meest iconische onderdelen van de atletiek. Denk aan toppers als Usain Bolt of de nieuwe jonge sensatie Christian Miller. Maar hoe dicht zitten we bij de absolute limiet van menselijke snelheid? Wiskundigen John Einmahl  en Yi He kunnen met nieuwe methoden en door uitbreiding van de datasets, een zeer nauwkeurige schatting maken van de ultieme wereldrecords voor de 100-meter sprint.

Nieuwe statistische benadering

In plaats van de trends in wereldrecords te extrapoleren, gebruiken de onderzoekers een methode gebaseerd op ‘heterogene extreme-waardenstatistiek’. Dit statistische model richt zich op de uiterste prestaties binnen een populatie en biedt een robuuste manier om de absolute grenzen van menselijke snelheid te bepalen.

John Einmahl: ‘We analyseerden duizenden prestaties van topatleten tussen 1991 en 2023. Hierbij hebben we niet alleen persoonlijke records, maar meerdere snelle tijden per atleet meegenomen. Zo konden we de dataset aanzienlijk uitbreiden. Het basisidee is dat iedere atleet een theoretisch beste mogelijke tijd heeft.  De ultieme wereldrecordtijd wordt vervolgens bepaald als de laagste grens van deze theoretische tijden over alle topatleten.’

Copyright: UvA EB
Onze resultaten bevestigen dat de huidige wereldrecords uitzonderlijk zijn, en dat de marges voor verbetering klein zijn, maar dat verbetering mogelijk is Yi He

De schattingen voor de ultieme wereldrecords

Voor mannen schatten Einmahl en He het ultieme wereldrecord op 9,56 seconden. Daarnaast berekenden ze dat 9,49 seconden een conservatieve (95% betrouwbaarheid) ondergrens is. Dit betekent dat het vrijwel uitgesloten is dat een mens binnenkort sneller dan 9,49 seconden zal lopen. Opvallend genoeg ligt dit slechts fracties van een seconde onder het huidige wereldrecord van 9,58 seconden, dat Usain Bolt in 2009 vestigde.

Voor vrouwen wordt het ultieme record geschat op 10,34 seconden, met een conservatieve ondergrens van 10,20 seconden. Dit suggereert dat er nog enige ruimte is om het huidige wereldrecord van 10,49 seconden, gelopen door Florence Griffith Joyner in 1988, te verbeteren. In tegenstelling tot het mannenrecord, dat mogelijk al zeer dicht bij de limiet zit, biedt het vrouwenrecord dus nog enige marge voor verbetering.

Uitzonderlijke records

Yi He: ‘Onze resultaten bevestigen dat de huidige wereldrecords uitzonderlijk zijn, en dat de marges voor verbetering klein zijn, maar dat verbetering mogelijk is. Voor nu lijkt het erop dat Usain Bolt en Florence Griffith Joyner inderdaad grensverleggende atleten waren die dicht bij het absolute maximum van menselijke snelheid presteerden.’

Publicatiegegevens

John Einmahl en Yi He: ‘Accurate Estimates of Ultimate 100-Meter Records’ (CentER Discussion Paper; Vol. 2025-002), 11 februari 2025. Doi: 10.48550/arXiv.2502.04085.

Meer informatie

Voor meer informatie en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met John Einmahl (j.h.j.einmahl@tilburguniversity.edu) of met adviseur wetenschapscommunicatie Lieke Steijvers (l.m.steijvers@tilburguniversity.edu).