Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

‘Schrijven is een spel dat je met zijn tweeën speelt,’ luidde het credo van Georges Perec. En maar zelden zal een oeuvre zozeer geschreven zijn vanuit de behoefte om met de lezer een vriendschappelijk duel aan te gaan. Georges Perec, een gebruiksaanwijzing speelt dit spel mee en volgt de sporen die naar de kern van dit sprankelende maar ook intens melancholieke oeuvre voeren.

Boekomslag van Georges Perec, een gebruiksaanwijzing

De beschrijving van Perecs leven en de ontstaansgeschiedenis van zijn literatuuropvatting vormen de opmaat naar beschouwingen over zijn belangrijkste prozateksten. Leidraad is de vraag hoe de door Perec zo vindingrijk gehanteerde vormen en technieken zich verhouden tot de verbeelding van zijn persoonlijke geschiedenis.

Dit boek, waarvan een eerste editie verscheen in 2003, is een glasheldere handleiding bij de spelregels van het virtuoze, veelzijdige en oorspronkelijke oeuvre van Georges Perec (1936-1982), een van de belangrijkste Europese schrijvers uit de twintigste eeuw. Deze nieuwe editie is volledig herzien en uitgebreid met beschouwingen over de vroege romans, de
lipogramteksten, het dromenboek (De duistere winkel), Je me souviens, het zogenaamde ondergewone en de Oulipiaanse experimenten in Het leven een gebruiksaanwijzing.

 

Publication details

  • Title: Georges Perec, een gebruiksaanwijzing
  • Author: Manet van Montfrans
  • Publisher: Arbeiderspers
  • ISBN: 978 90 295 3997