Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dinsdag 14 mei 2019 heeft de jury van de Academic Startup Competition uit 28 door universiteiten genomineerde startups, tien winnaars bekendgemaakt. Twee van de tien winnaars vinden hun oorsprong in de Universiteit van Amsterdam.

Confocal.nl en Kepler bij winnaars Academic Startup Competition 2019
De winnaars

In bijzijn van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer werden de winnaars op basis van hun pitch door een vakjury gekozen. Kepler Vision Technologies opgericht door Harro Stokman en ontstaan vanuit het FNWI Instituut voor Informatica, ontwikkelt  computer vision en machine learning technologie waarmee “body language recognition” in video’s mogelijk is. Confocal.nl komt voort uit het FNWI Swammerdam Instituut of Life Sciences waar Erik Manders in 2016 Confocal.nl oprichtte. Confocal.nl is een doorbraak in de confocale microscopie techniek.

De winnaars pitchen tijdens Global Entrepreneurship Summit én gaan naar Sillicon Valley

De winnaars gaan pitchen op de Global Entrepreneurship Summit 2019 (GES) die in juni voor het eerst in Europa plaats vindt. Daarnaast krijgen de winnaars van het Ministerie van EZK een reis naar Silicon Valley aangeboden. Daar leren zij hoe ze hun innovatie sneller kunnen opschalen en zo de stap van startup naar scale-up kunnen zetten. 

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Academische startups zijn voor Nederland ontzettend belangrijk vanwege hun vaak innovatieve doorbraken die op allerlei manieren impact hebben op de maatschappij. De winnaars laten zien dat Nederlandse universiteiten en instituten meespelen op het hoogste mondiale podium.” Deze mening wordt gedeeld door Pieter Duisenberg, voorzitter Vereniging van Universiteiten (VSNU): “Academische startups slaan een brug tussen wetenschap en samenleving: zij zetten baanbrekende wetenschap om in tastbare innovaties en dat is heel waardevol.”

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta. Zij hebben de Kennistransfer Offices van de Nederlandse Universiteiten gevraagd hun veel belovende start ups voor te dragen. De Amsterdamse nominaties zijn gecoordineerd door Innovation Exchange Amsterdam (IXA), het gezamenlijke Knowledge transfer Office van UvA, HvA, VU en Amsterdam UMC. Met de verkiezing brengen de organisatoren valorisatie en universitaire startups internationaal voor het voetlicht. 

De Global Entrepreneurship Summit is een jaarlijkse internationale bijeenkomst voor ondernemers, innovators, investeerders en beleidsmakers. In het programma worden thematische vraagstukken en uitdagingen gekoppeld aan innovatieve oplossingen.