De veiligheid van iedereen op de campus staat voorop. Daarom werkt de universiteit nauw samen met de politie om een veilige omgeving te creëren. We zetten ons in om iedereen te steunen die door de recente gebeurtenissen is geraakt. Je kunt op de volgende plekken terecht:
Bij acute fysieke bedreiging of noodgevallen bel je de beveiliging.
020 525 2222
Dit nummer is niet bedoeld voor algemene, niet-acute vragen over veiligheid.
Je kunt op verschillende plekken terecht. Bijvoorbeeld bij de studieadviseur, de studentenpsycholoog of de vertrouwenspersonen.
Lees alle info op de studentensite.
Als de gebeurtenissen rondom de protesten invloed hebben op de voortgang van je studie, neem dan contact op met een studieadviseur.
Voor docenten die op zoek zijn naar tips om het gesprek te starten over de impact van de demonstraties, biedt het Teaching & Learning Centre handvatten en ondersteuning.
De inzet van de UvA is altijd een vreedzaam verloop van het protest. We proberen dan ook in gesprek te blijven met onze demonstrerende studenten en medewerkers. Maar er gelden ook huisregels. Geen gezichtsbedekking, geen overnachtingen. Een sfeer van intimidatie en vernielingen willen we ook niet op de campus. Als dat niet lukt of als die huisregels worden overtreden, vragen wij demonstranten weg te gaan. Bij verstoringen, dreiging, veiligheidsrisico's of signalen daarvan wordt de politie geïnformeerd. Dit is dan alleen een mededeling tussen organisaties. Bij informeren gebeurt er in principe niets. De politie komt soms langs om de situatie voor zichzelf te beoordelen.
De politie zegt daar het volgende over op haar eigen website: 'De politie begeleidt in opdracht van de burgemeester demonstraties om de veiligheid voor demonstranten en de omgeving te bewaken. Het optreden is erop gericht te de-escaleren.' En: 'De politie treedt op wanneer er strafbare feiten worden gepleegd, gemaakte afspraken niet worden nagekomen of de gezondheid van demonstranten of omstanders in het gedrang komt.'
Lees meer hierover op de website van de politie.
Lees meer over de inzet van politie bij demonstraties op de website van de politie.
De totale kosten van schade die is ontstaan door bezettingen en vernielingen tijdens protesten op de UvA-campussen in mei en juni 2024 komt uit op €4.1 miljoen euro.
De UvA verhaalt de gemaakte schade op de daders, als dat juridisch haalbaar is. Helaas is in deze situatie niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor welke vernielingen of gevolgschade. Als blijkt dat een bepaalde schade niet te verhalen is op daders, zal de UvA aanspraak maken op haar verzekering.
De UvA kiest bewust niet voor een ‘boycot’-beleid, waar de demonstranten om vragen. Samenwerkingen worden afzonderlijk getoetst. Een beslissing geldt dan ook alleen voor die betreffende samenwerking, onder die voorwaarden, op dat moment. Lees meer over hoe externe samenwerkingen worden getoetst door de UvA.
De demonstranten roepen om transparantie (‘disclose’): net als alle andere universiteiten is de UvA transparant over onderzoekssamenwerkingen, die zijn zoals altijd te vinden via de CORDIS-website van de EU. De UvA heeft één lopende studentenuitwisselingsovereenkomst met de University of Tel Aviv die in de toekomst ook getoetst kan worden. Vanwege een negatief reisadvies (code rood of oranje) gaan er geen UvA-studenten naar Tel Aviv.
Over de roep om te ‘desinvesteren’ (‘divest’) in Israël kan de UvA kort zijn: er zijn geen directe geldstromen van of naar Israëlische overheid of instituties; de UvA heeft geen investeringen in Israël.
Lees meer over de acties die we ondernemen om onze samenwerking met landen in oorlogsgebieden beter te kunnen beoordelen.
Actuele informatie en de laatste updates over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstraties.