Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA werkt samen met veel partners in binnen- en buitenland. Dat is een groot goed, want vrije academische uitwisseling leidt tot betere wetenschap en ook tot mondiale verbindingen. Onze wereldwijd gedeelde wetenschappelijke methodes zijn sterker dan politieke verschillen. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt. Een van de uitgangspunten van de UvA als academische instelling is dat we niet betrokken willen raken bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdrijven.

Uitbreiding beleidskader

Het intense geweld in het Midden-Oosten en de discussie die dit oplevert in onze gemeenschap laten zien dat ons huidige beleidskader voor de toetsing van internationale samenwerkingen onvoldoende basis biedt bij samenwerking in oorlogssituaties. Daarom breiden we die toetsing uit, in samenspraak met onze academische gemeenschap.

Aanbevelingen

Een brede academische werkgroep heeft constructieve en zinvolle inbreng verzameld om het toetsingskader voor internationale samenwerking te kunnen aanvullen. Via rondetafelgesprekken, een townhallmeeting en via platform Denk Mee zijn talrijke reacties uit de UvA-gemeenschap binnengekomen. Op basis daarvan heeft de werkgroep kort voor de zomer van 2024 elf aanbevelingen gedaan aan het College van Bestuur en de decanen.

Lees hier het volledige rapport met de bevindingen van de werkgroep

Volgende stappen

Duidelijk werd dat het belangrijk is zorgvuldig te werk te gaan bij de aanscherping van de toetsing. Maar tegelijkertijd is er ook de roep om urgente casussen snel te behandelen. Dit betekent dat over drie casussen versneld advies ingewonnen wordt, hier wordt binnenkort een beslissing over genomen.

De uitwerking van de elf aanbevelingen tot een vernieuwd en uitgebreid toetsingskader zit in een afrondende fase. Het definitieve concept wordt medio december vastgesteld en aan de medezeggenschap gestuurd voor advies.

Samenstelling commissie & proces

Dit vernieuwd toetsingskader en het advies over de drie urgente cases wordt opgesteld door de al bestaande adviescommissie onderzoek met derden, onder voorzitterschap van Aart Nederveen (Amsterdam UMC). Deze onderzoekscommissie is voor dit onderwerp in de afgelopen periode aangevuld met vier collega’s met specifieke expertise. 

De samenstelling van de bestaande commissie vind je hier (informatie voor medewerkers).

Tijdelijk toegevoegd aan de commissie zijn:

  • Yvonne Donders, hoogleraar Internationale Mensenrechten en Culturele Diversiteit, directeur Amsterdam Graduate School of Law en lid van het UN Human Rights Committee.
  • Carlos Reijnen, universitair hoofddocent Oost-Europese studies en onderwijsdirecteur College for Humanities.
  • Ugur Üngör, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies (UvA en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies).
  • Jan de Boer, hoogleraar Theoretische Natuurkunde, lid van de Raad van Bestuur van NWO en voorzitter van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen.
  • Totstandkomingsproces

    Op basis van de bevindingen van de ad hoc-werkgroep van voor de zomer werkt de uitgebreide commissie sinds de zomer volgens twee sporen aan de aanscherping van het toetsingskader:

    1. De verwerking van de elf aanbevelingen van de ad hoc-werkgroep van voor de zomer in het kader samenwerken met derden. De eerdere aanbevelingen ten aanzien van de fossiele energiesector zullen ook verwerkt worden, zodat er een kader beschikbaar komt dat breder toepasbaar is.
    2. Daarnaast werkt de uitgebreide commissie aan de toetsing van drie casussen die niet kunnen wachten totdat het uitgewerkte kader volledig klaar is. Het gaat concreet om samenwerkingsverbanden met partners in ‘gevoelige landen’. In twee gevallen loopt de contractduur in de komende periode af en in een ander geval is sprake van sancties door de EU:

    Student Exchange Agreement met Hebrew University of Jerusalem

    MoU met China Scholarship Council over PhD-bursalen

    Studentenuitwisseling met universiteiten in Hongarije binnen Erasmus+