Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA werkt samen met veel partners in binnen- en buitenland. Dat is een groot goed, want vrije academische uitwisseling leidt tot betere wetenschap en ook tot mondiale verbindingen. Onze wereldwijd gedeelde wetenschappelijke methodes zijn sterker dan politieke verschillen. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt. Een van de uitgangspunten van de UvA als academische instelling is dat we niet betrokken willen raken bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdrijven.

Uitbreiding beleidskader

Het intense geweld in het Midden-Oosten en de discussie die dit oplevert in onze gemeenschap laten zien dat ons huidige toetsingskader voor externe samenwerkingen onvoldoende basis biedt bij samenwerking in oorlogssituaties. Daarom is het afgelopen jaar gewerkt aan het uitbreiden van die toetsing, in samenspraak met onze academische gemeenschap. De Adviescommissie Samenwerking met derden van de UvA, die aan het kader werkte, werd daarvoor tijdelijk uitgebreid met vier UvA-experts op het gebied van mensenrechten, genocidestudies, conflictstudies en internationale onderwijssamenwerkingen.

Afrondende stappen

Het definitieve concept voor dat toetsingskader is klaar. De Universitaire Commissie Onderwijs, Universitaire Onderzoekscommissie, Universitaire Valorisatiecommissie en de Senaat hebben er op gereageerd. De centrale medezeggenschap van de UvA kan er nu advies over uitbrengen. Alle reacties en adviezen worden in januari verwerkt, waarna het toetsingskader kan worden vastgesteld door het College van Bestuur.

Vanaf dat moment kunnen dan alle nieuwe samenwerkingen aan het nieuwe kader worden getoetst. Ook bestaande samenwerkingen die mogelijk controversieel zijn, krijgen een nieuwe beoordeling.

Drie apart beoordeelde casussen

Het afgelopen jaar werkte de uitgebreide commissie aan de toetsing van drie urgente casussen. Het gaat concreet om samenwerkingsverbanden met partners in ‘gevoelige landen’. In twee gevallen loopt de contractduur in de komende periode af en in een ander geval is sprake van sancties door de EU:

  • Student Exchange Agreement met Hebrew University of Jerusalem
  • MoU met China Scholarship Council over PhD-bursalen
  • Studentenuitwisseling met universiteiten in Hongarije binnen Erasmus+

Het advies over deze drie samenwerkingen wordt in januari vastgesteld. 

Meer weten
  • Totstandkomingsproces
    • In mei werd een ad hoc-werkgroep bestaande uit UvA-experts aan het werk gezet om zienswijzen en inbreng vanuit alle kanten van de UvA op te halen. Na rondetafelgesprekken en een town hall-meeting, deed deze groep voor de zomer elf aanbevelingen.
    • In de tussentijd werden geen nieuwe samenwerkingen aangegaan met partijen in landen en gebieden in oorlog en conflict waar ernstige mensenrechtenschendingen zouden kunnen plaatsvinden.
    • Om de aanbevelingen van de werkgroep om te zetten in een nieuw toetsingskader, nam de UvA-Adviescommissie Samenwerking met derden het werk van de ad hoc-werkgroep over.
    • De adviescommissie werd tijdelijk uitgebreid met vier extra experts uit de UvA op het terrein van mensenrechten, genocidestudies, conflictstudies en internationale onderwijssamenwerkingen.
    • Tegelijkertijd werden de drie afzonderlijke cases bekeken. Hierover wordt binnenkort een beslissing genomen.
    • Het conceptvoorstel voor het kader is besproken met de Universitaire Onderzoekscommissie (UOC), Universitaire Commissie Onderwijs (UCO), Universitaire Valorisatiecommissie en de Senaat. De reacties zijn toegevoegd aan dit concept.
    • De Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR) hebben adviesrecht.
    • Na verwerking van het advies van de medezeggenschap stelt het College van Bestuur het kader definitief vast. Ook worden bestaande samenwerkingen die mogelijk controversieel zijn getoetst.
  • Samenstelling uitgebreide Adviescommissie Samenwerking derden

    Dit vernieuwd toetsingskader en het advies over de drie urgente cases wordt opgesteld door de al bestaande Adviescommissie Samenwerking met derden, onder voorzitterschap van Aart Nederveen (Amsterdam UMC). Deze onderzoekscommissie is voor dit onderwerp in de afgelopen periode aangevuld met vier collega’s met specifieke expertise. 

    De samenstelling van de bestaande commissie vind je hier (informatie voor medewerkers).

    Tijdelijk toegevoegd aan de commissie zijn:

    • Yvonne Donders, hoogleraar Internationale Mensenrechten en Culturele Diversiteit, directeur Amsterdam Graduate School of Law en lid van het UN Human Rights Committee.
    • Carlos Reijnen, universitair hoofddocent Oost-Europese studies en onderwijsdirecteur College for Humanities.
    • Ugur Üngör, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies (UvA en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies).
    • Jan de Boer, hoogleraar Theoretische Natuurkunde, lid van de Raad van Bestuur van NWO en voorzitter van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen.
  • Documenten en meer informatie