Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA werkt samen met veel partners in binnen- en buitenland. Dat is een groot goed, want vrije academische uitwisseling leidt tot betere wetenschap, en ook tot mondiale verbindingen. Onze wereldwijd gedeelde wetenschappelijke methodes zijn sterker dan politieke verschillen. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt.

De UvA heeft een adviescommissie, bestaande uit ervaren wetenschappers en docenten uit alle faculteiten en beleidsmedewerkers, die onze onderzoekssamenwerkingen toetst op basis van het ‘Beleidskader samenwerken met derden’.  

Samenwerking met organisaties in oorlogs- en conflictgebieden

Ons huidige kader helpt ons onvoldoende bij de toetsing van samenwerking in oorlogs- en conflictgebieden. Het kader heeft primair betrekking op onderzoeksprojecten, en niet op onderwijssamenwerkingen met andere universiteiten. Ook richt het zich alleen op nieuwe samenwerkingen, terwijl het uitbreken van oorlog en conflict ook vragen kan oproepen bij bestaande samenwerkingen. Totdat de aanpassing van ons ethisch kader klaar is, zullen we geen nieuwe institutionele samenwerkingen aangaan in gebieden die in oorlog verkeren.

Het uitgangspunt blijft dat we de mogelijkheden voor wetenschappelijke samenwerking zoveel mogelijk open willen houden, maar tegelijkertijd willen we niet dat we via deze samenwerking betrokken raken bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdrijven.

Meedenken over internationale samenwerking

In juli 2024 kon je via denkmee.uva.nl meedenken over  wetenschappelijke samenwerking met partners in oorlogsgebieden of plekken waar mensenrechten worden geschonden. De binnengekomen feedback kun je hier nalezen.

Wat zijn de stappen?

  • Een brede en inclusieve ad hoc werkgroep is werkt aan een advies over aanvullingen op het huidige toetsingskader. Experts op het gebied van (internationale) samenwerking, onder andere uit de Adviescommissie samenwerking met derden, nemen deel. 
  • In elke faculteit hebben in juni rondetafelgesprekken plaatsgevonden met medewerkers en studenten; op 24 juni was er een breed toegankelijke online townhallmeeting.
  • Via het online platform ‘Denk mee’ vroeg de werkgroep tussen 1 en 5 juli inbreng van de hele academische gemeenschap; later, in de aanloop naar het opstellen van het definitieve advies, zal dat nogmaals gebeuren.
  • De werkgroep heeft alle input die is binnengekomen verwerkt en een eerste advies opgesteld dat op 9 juli door het College van Bestuur is besproken. 
  • Over een aantal urgente casussen wordt de komende periode advies ingewonnen, zodat daarop een besluit kan worden genomen. Binnenkort volgt meer informatie over de volgende stappen en de mogelijkheden voor studenten en medewerkers om inbreng te leveren.