Het intense geweld in het Midden-Oosten en de discussie die dit oplevert in onze gemeenschap laten zien dat ons huidige toetsingskader voor externe samenwerkingen onvoldoende basis biedt bij samenwerking in oorlogssituaties. Daarom is het afgelopen jaar gewerkt aan het uitbreiden van die toetsing, in samenspraak met onze academische gemeenschap. De Adviescommissie Samenwerking met derden van de UvA, die aan het kader werkte, werd daarvoor tijdelijk uitgebreid met vier UvA-experts op het gebied van mensenrechten, genocidestudies, conflictstudies en internationale onderwijssamenwerkingen.
Het definitieve concept voor dat toetsingskader is klaar. De Universitaire Commissie Onderwijs, Universitaire Onderzoekscommissie, Universitaire Valorisatiecommissie en de Senaat hebben er op gereageerd. De centrale medezeggenschap van de UvA kan er nu advies over uitbrengen. Alle reacties en adviezen worden in januari verwerkt, waarna het toetsingskader kan worden vastgesteld door het College van Bestuur.
Vanaf dat moment kunnen dan alle nieuwe samenwerkingen aan het nieuwe kader worden getoetst. Ook bestaande samenwerkingen die mogelijk controversieel zijn, krijgen een nieuwe beoordeling.
Het afgelopen jaar werkte de uitgebreide commissie aan de toetsing van drie urgente casussen. Het gaat concreet om samenwerkingsverbanden met partners in ‘gevoelige landen’. In twee gevallen loopt de contractduur in de komende periode af en in een ander geval is sprake van sancties door de EU:
Het advies over deze drie samenwerkingen wordt in januari vastgesteld.
Dit vernieuwd toetsingskader en het advies over de drie urgente cases wordt opgesteld door de al bestaande Adviescommissie Samenwerking met derden, onder voorzitterschap van Aart Nederveen (Amsterdam UMC). Deze onderzoekscommissie is voor dit onderwerp in de afgelopen periode aangevuld met vier collega’s met specifieke expertise.
De samenstelling van de bestaande commissie vind je hier (informatie voor medewerkers).
Tijdelijk toegevoegd aan de commissie zijn: