Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op vrijdag 17 mei werd rond 16.00 uur de Oudemanhuispoort door een kleine groep actievoerders bezet. De bezetting was tegen half zes afgelopen. Zaterdag zullen de gebouwen die normaal open zijn om 17.00 uur sluiten, dat geldt ook voor de UB.

Op vrijdag 17 mei werd rond 16.00 uur de Oudemanhuispoort door een kleine groep actievoerders bezet. Uitgangen werden hierbij direct geblokkeerd, er werd gezichtsbedekking gedragen en confrontatie met de politie gezocht. Ook werden er oproepen via social media gedeeld om aan te sluiten. Er is kort overleg gevoerd met de woordvoerder van de actievoerders, maar hij liet weten niet gemachtigd te zijn om afspraken met ons te maken. De UvA was voornemens aangifte te gaan doen, maar door het vrijwillige vertrek is dat uiteindelijk niet doorgezet. De bezetting was tegen half zes afgelopen. 

Update

Morgen, 18 mei, zullen de gebouwen die normaal op zaterdag open zijn eerder sluiten, namelijk om 17.00 uur. Dit geldt ook voor de UB. Ga naar uva.nl/studieplek voor actuele openingstijden van de UB.

Bericht van vrijdag 17 mei, 19.00 uur 

De aanwezige BHV’ers hebben de medewerkers die nog aanwezig waren in de BG-panden begeleid zodat iedereen het pand rustig kon verlaten.  

Gelukkig is er geen schade aangericht en we zijn blij dat de actievoerders zelf vreedzaam weer zijn vertrokken. De UvA wil ruimte bieden aan protest en demonstratie, maar het bezetten van gebouwen, het opzetten van een tentenkamp en het dragen van gezichtsbedekking zijn hierbij niet toegestaan.  

De andere UvA-gebouwen zijn gesloten en blijven uit voorzorg vanavond dicht. Dat geldt ook voor de Universiteitsbibliotheek (UB) aan ‘t Singel. We vinden dat heel vervelend voor onze studenten die in aanloop naar de tentamenweek een studieplek wilden hebben in de UB. Over de openstelling van de komende dagen wordt nog overleg gepleegd. Zodra daar informatie over is, volgt een update.  

We hopen dat we met elkaar in gesprek kunnen blijven, met respect voor ieders mening en openstaan voor elkaars zorgen en gevoelens. 

Veelgestelde vragen

Op uva.nl/demonstraties vind je meer informatie en duiding met betrekking tot de demonstraties en over de huidige situatie op de campus.