4 juni 2025
Volg het laatste nieuws op deze pagina. Lees ook de brief aan de regering namens de decanen van 6 juni en de brief van de rector van eind mei 2025.
Sinds maandag 2 juni 2025 rond 13.00 uur hebben pro-Palestina-demonstranten een tentenkamp opgeslagen bij de Roeterseilandcampus omdat zij zich grote zorgen maken over de situatie in Gaza. Zij vragen de UvA-community samen de mogelijkheden te onderzoeken hoe het beste solidariteit getoond kan worden.
Rector magnificus Peter-Paul Verbeek en FMG-decaan Christa Boer zijn met de organisatie van de bezetting in gesprek gegaan.
Het Pinksterweekend is rustig verlopen.
Korte update van de actiepunten zoals gecommuniceerd op dinsdag 3 juni:
- actiepunt 1: de brandbrief aan de regering is op vrijdag 6 juni verstuurd
- actiepunt 2: wat betreft de landelijke steun voor Europese agendering heeft de rector contact gezocht met andere universiteiten. UNL faciliteert het onderlinge gesprek
- actiepunt 5: de ‘technical meeting’ heeft woensdag 4 juni plaatsgevonden
De nacht in het tentenkamp op het Roeterseiland is opnieuw rustig verlopen. Decanen en collega’s van Facility Services (FS) checken regelmatig bij de demonstranten hoe het met hen gaat en bespreken praktische zaken om het zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen. De komende dagen zijn de gebouwen op het Roeterseiland gesloten in verband met het lange Pinksterweekeinde. Het mobiele toilet blijft staan.
In navolging van de eerder besproken 6 stappen (zie hieronder, bij 'Update 3 - dinsdag 3 juni, 16:00') die de UvA gaat zetten, is vandaag een brandbrief naar de Minister van Onderwijs, Cultuur en Welzijn Eppo Bruins gestuurd waarin alle UvA-decanen het kabinet oproepen zich in te zetten voor het naleven van het internationaal recht in Gaza en Israël. De brief is mede-ondertekend door rector Peter-Paul Verbeek en vice-voorzitter van het college van bestuur, Jan Lintsen. Hier volgt een passage uit de brandbrief:
'Wij roepen u, de Nederlandse regering, en via u ook de Europese instellingen en internationale gemeenschap, met klem op u actief in te zetten voor de naleving van het internationaal humanitair recht door alle partijen in het conflict en u uit te spreken tegen het gebruik van disproportioneel geweld en het opzettelijk hinderen van humanitaire hulpverlening.'
'Wij verzoeken de regering dringend om samen te werken met internationale gerechtshoven om de aansprakelijkheid voor mogelijke oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen te onderzoeken en te waarborgen, en de rechten van alle bevolkingsgroepen in de regio te beschermen, ongeacht afkomst, religie of nationaliteit.' Lees hier de hele brief.
Op donderdagmiddag vindt de wekelijkse sit-in plaats in de hal van gebouw A op REC. Daarna is om 13:00 uur een demonstratie aangekondigd. Omdat er ook tentamens gepland zijn vandaag en we zo goed mogelijk willen voorkomen dat onderwijs en onderzoek hinder ondervinden, sluiten we uit voorzorg de deuren aan de kant van de gracht. Iedereen kan gewoon naar buiten. Medewerkers en studenten die naar binnen willen, worden ter plekke naar toegangsdeuren geleid.
Op woensdagmiddag heeft een technisch overleg plaatsgevonden tussen een vertegenwoordiging van demonstranten en drie decanen van de UvA. In dit overleg was ruimte voor vragen en discussie over hoe Europese onderzoekssamenwerking in elkaar steekt. De aanwezigen vanuit de UvA vonden dit een goed gesprek, waarin kritisch is geluisterd naar elkaar.
Na het gesprek kwam een bericht binnen van de demonstranten waarin ze laten weten niet meer verder te willen met het gesprek. Het UvA-bestuur betreurt dit. Er is waardering voor de manier waarop het gesprek in de afgelopen dagen is gevoerd. De rector en decanen hebben meerdere keren met de demonstranten om tafel gezeten en ook acties van onze kant aangekondigd. Die acties zullen wij, ondanks het opzeggen van de verdere dialoog, dan ook verder uitvoeren.
De nacht in het tentenkamp op het Roeterseiland is gelukkig rustig verlopen. Vanmiddag is er een ‘technisch overleg’ , waarin een delegatie van de demonstranten vragen kan stellen over hoe de Europese onderzoekssamenwerking in elkaar zit. Dit overleg is onder meer met een aantal decanen omdat het mandaat voor Europese samenwerkingen bij hen ligt.
De gemeente heeft inmiddels een WOM-brief aan de demonstranten laten overhandigen. Hierin staan de gemeentelijke regels met betrekking tot openbare manifestaties. Omdat het REC-grasveld -waar het tentenkamp staat- publiek toegankelijk is, is de gemeente daartoe bevoegd.
Het geplande gesprek met rector Peter-Paul Verbeek en twee decanen, Christa Boer (FMG) en Marieke de Goede (FGw) is inmiddels afgerond. De rector omschreef het als een stevige, maar open dialoog waarin verschillende standpunten zijn gedeeld. Het gesprek heeft geleid tot zes afspraken, die hieronder worden toegelicht.
1. Brandbrief richting kabinet
De UvA-decanen nemen het initiatief om een brandbrief te sturen naar het kabinet, waarin zij krachtiger stelling nemen tegen het genocidaal geweld in Gaza en Israël oproepen tot verantwoordelijkheid. De verwachting is dat deze brief nog deze week wordt verstuurd.
2. Landelijke steun voor Europese agendering
Er wordt actief onderzocht of er op landelijk niveau steun is om – net als Belgische rectoren – de Europese Commissie te verzoeken de samenwerking met Israël te heroverwegen en dit met spoed te agenderen.
3. Versneld onderzoek naar samenwerking met Tel Aviv University
Naar verwachting stelt het College van Bestuur vandaag het Toetsingskader Samenwerking Derden vast. Volgende week buigen de decanen zich hierover, zodat direct daarna een verzoek kan worden gedaan aan de toetsingscommissie voor een versneld onderzoek naar de samenwerking met Tel Aviv University.
4. Samenwerking Tel Aviv University
Het verzoek van demonstranten om de samenwerking met Tel Aviv University te bevriezen, sluit aan bij het lopende gesprek tussen het CvB en de medezeggenschap. De uitkomst van dit gesprek zal breed worden gedeeld.
5. Technical meeting over Europese onderzoeksprogramma’s
Op woensdag 4 juni wordt er een technical meeting georganiseerd waarin wordt toegelicht hoe Europese onderzoeksprogramma’s – zoals Horizon Europe – werken en welke voorwaarden daarbij gelden voor deelname.
6. Vervolgdialoog
Alle betrokken partijen hebben afgesproken om in gesprek te blijven en te zorgen dat het onderwerp hoog op de agenda blijft.
De nacht in het tentenkamp op het Roeterseiland is rustig verlopen. Vanmorgen om half negen is het aangekondigde vervolggesprek (tussen een delegatie van de demonstranten, de rector en twee decanen) van start gegaan.
Er is verscheidene keren gevraagd waarom de tenten nu wel mogen blijven staan terwijl deze vorig jaar nog verwijderd zijn. De reden daarvoor is dat het Openbaar Ministerie heeft bepaald dat het grasveld weliswaar UvA-terrein is, maar niet kan worden afgesloten en daardoor als publiek terrein wordt beschouwd. Het is dan ook aan de gemeente om al dan niet in te grijpen. Vooralsnog ziet de gemeente daar geen aanleiding toe.
Rector en decaan hebben een goed gesprek gevoerd met de demonstranten. Verschillende perspectieven en dilemma’s zijn gedeeld in een open en constructieve sfeer. Hoewel de sfeer op het grasveld gemoedelijk is, wordt met betrekking tot de veiligheid wel geadviseerd om het kampement ’s avonds - al dan niet tijdelijk - op te breken.
Morgen wordt het gesprek vervolgd.