Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E.T.M. Laan (1962) is benoemd tot hoogleraar Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Laan, Ellen, hoogleraar AMC, Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid
Foto: Dirk Gillissen

Plezierige seksuele ervaringen behoren niet louter tot het privédomein, omdat zij sterk samenhangen met lichamelijk en psychisch welbevinden, beschermen tegen seksuele (her)traumatisering, en voor vrijwel iedereen van groot belang zijn voor de kwaliteit van leven. Het wetenschappelijk onderzoek van Ellen Laan heeft zich de afgelopen decennia gericht op (genderverschillen in) de onderliggende centrale en perifere mechanismes van de seksuele respons, en op oorzakelijke en in standhoudende determinanten van seksueel disfunctioneren.

Als hoogleraar richt ze zich op klinisch evaluatieonderzoek van complexe multifactoriële pijnsyndromen zoals dyspareunie en vulvodynie, en op de invloed daarop van bekkenbodemoveractiviteit, trauma, en onveilige hechting.  Daarnaast houdt ze zich bezig met onderzoek naar effectieve behandelingen van seksueel disfunctioneren als gevolg van gynaecologische, oncologische en obstetrische aandoeningen en van gynaecologisch en obstetrisch handelen. Ook wil ze bijdragen aan de zorg voor kinderen en adolescenten met een chronische aandoening van wie de psychoseksuele ontwikkeling door ziekte en behandeling stagneert.  Zij wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan het bevorderen van seksuele gezondheid van adolescenten en volwassenen in Nederland door een grotere rol te spelen in voorlichtingscampagnes voor de preventie van seksuele problemen.

De afdeling Seksuologie van het AMC heeft de ambitie om een een multidisciplinair derdelijns expertisecentrum te zijn voor vrouwen en mannen met seksuele pijn en somatisch onvoldoende verklaarde abdominale- en bekkenpijn. De samenwerking met het VUmc biedt kansen om de bestaande seksuologische zorg uit te breiden, ook voor mensen met genderdysforie zowel tijdens als na de transitie.

Laan is betrokken bij onderwijs in de bachelor en master van Geneeskunde en Psychologie. Zij is gastdocent bij onder meer de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en de Universiteit Gent en bij postdoctorale opleidingen seksuologie.

Laan is GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS en vanaf 1989 verbonden aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2005 is ze werkzaam op de afdeling  Seksuologie en Psychosomatische Obstetrie en Gynaecologie van het AMC. In maart 2012 ontving ze een eredoctoraat van faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.