Uit het WEF-onderzoek blijkt dat Nederland samen met de Scandinavische landen het beste in staat is om uit de coronacrisis te komen door een excellente infrastructuur en toegankelijke digitale netwerken, versnelde digitale transformatie van bedrijven en uitstekende digitale vaardigheden van de beroepsbevolking. Deze versnelde digitalisering leidt niet alleen tot economisch herstel, maar zou tevens de basis kunnen vormen voor een meer productieve, duurzame en inclusieve economie.
Bijzondere ervaring
‘Het was een bijzondere ervaring, en natuurlijk erg eervol, om in gesprek te mogen treden met de koning en te kunnen vertellen over het belang van digitale innovatie als aanjager van de economie’, vertelt Volberda, hoogleraar Strategic Management & Innovation en directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA. ‘Het onderzoek dat we als partnerinstituut van World Economic Forum deden, laat zien dat Nederland, samen met de Scandinavische landen, het beste geëquipeerd is om een lange-termijntransformatie te bewerkstelligen en de economische effecten van de pandemie te beperken. Betere publieke diensten, groene investeringen en digitalisering zijn hierin key. De koning was zeer geïnteresseerd en bijzonder goed geïnformeerd. Ik zat ‘aan tafel’ met de CEO’s van Vodafone/Ziggo, i3d.net en Quanza. We vulden elkaar goed aan; de synergie die ontstond was mooi om te zien.’
Kansen en bedreigingen
De gesprekken vonden plaats in twee blokken. Volberda was deelnemer in het eerste blok, dat in het teken stond van de ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Aan de orde kwamen onder meer het verband tussen economische weerbaarheid, digitalisering en digitale infrastructuur, en de kansen en bedreigen die er zijn. In het tweede blok ging het over de bredere digitale economie en samenleving, waaronder de effecten van de versnelde transformatie naar het digitale werken, leren, zorgen en handelen. De gesprekken werden geleid door Michiel Steltman, directeur van DINL.
De sessie over digitale infrastructuur tijdens corona is onderdeel van een reeks waarin Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima - per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken - met betrokkenen spreken over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.