Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Depressief in de stad: wat helpt? Junus van der Wal, promovendus aan het Centre for Urban Mental Health van de UvA, vertelt in zijn eerste video als een van de nieuwe ‘Faces of Sciences’ over zijn onderzoek naar depressie en over wat hem drijft in zijn werk. Doel van Faces of Science is om jongeren een indruk te geven wat het betekent om te werken in de wetenschap.

Van der Wal onderzoekt wat sommige stadbewoners vatbaarder maakt voor een depressie dan anderen, en hoe zij het best geholpen kunnen worden. Hij heeft daarbij bijzondere aandacht voor economische en sociaal-culturele omstandigheden, en voor kwetsbaren in de samenleving die de weg naar de zorg niet goed weten te vinden. In zijn video laat Van der Wal onder meer zien hoe belangrijk het is om de factoren die een rol spelen bij depressie, niet los van elkaar te bestuderen, maar in samenhang met elkaar. ‘Alleen als we kijken naar het samenspel tussen factoren kunnen we ontdekken waar je in het complexe systeem in de stad zou moeten ingrijpen om psychische klachten te voorkomen of te verminderen’, licht hij toe.  

Junus van der Wal, promovendus aan het Centre for Urban Mental Health van de UvA, vertelt in zijn eerste video als een van de nieuwe ‘Faces of Sciences’ over zijn onderzoek naar depressie en over wat hem drijft in zijn werk.
Bekijk de video

Taboe op psychische klachten

Tegelijk met de video is ook Van der Wals eerste blog gepubliceerd op de website van Kennislink. Deze gaat over het taboe op psychische klachten en hoe zangeres S10 dat taboe tijdens het Songfestival doorbrak met haar nummer over haar psychische klachten. Met zijn blog wil Van der Wal benadrukken dat het niet alleen belangrijk is om taboes te doorbreken, maar ook dat er vervolgens toegankelijke hulp is voor jongeren die dit nodig hebben.

Over Junus van der Wal

Van der Wal is promovendus aan de afdelingen Psychiatrie en Sociale Geneeskunde van Amsterdam UMC en verbonden aan het interdisciplinaire Centre for Urban Mental Health van de UvA. Hij en 11 andere promovendi, onder wie nog 3 van de UvA, werden eerder dit jaar door de KNAW geselecteerd als de nieuwe ‘Faces of Science’. De jonge onderzoekers doen in video’s en blogs verslag van hun leven en werk als onderzoeker.

Faces of Science is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink. Faces of Science wordt gefinancierd door Stichting Lira.