Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de afgelopen periode heeft Laurens Buijs UvA-collega’s en andere wetenschappers op sociale media onder meer "monsters", "extremisten", “corrupt” en "levensgevaarlijk" genoemd. Vergelijkbare berichten met een dreigende, eisende, en beschuldigende inhoud heeft hij ook aan collega’s gestuurd via mail, Teams of Whatsapp.

De UvA heeft geprobeerd met Buijs in constructief gesprek te blijven en heeft hem meerdere keren aangesproken. Helaas heeft dat geen resultaat gehad. Wat de UvA betreft is de grens bereikt. De UvA vindt deze uitlatingen onacceptabel, omdat die de veiligheid van wetenschappers en de veilige werkomgeving van collega’s bedreigen. Er is besloten Buijs op non-actief te stellen.

Met de melding van Buijs in het kader van de klokkenluidersregeling heeft dit besluit niets te maken. De UvA neemt zijn melding uiterst serieus: er is een onafhankelijke externe commissie aangesteld onder leiding van Carel Stolker en het rapport wordt voor de zomer verwacht.

Ook met vrijheid van meningsuiting of academische vrijheid heeft het besluit niets te maken: het staat Laurens Buijs geheel vrij om zich publiekelijk te mengen in debatten over non-binariteit of willekeurig welk ander onderwerp. We verwachten wel van onze medewerkers dat zij zich houden aan de normale gedragsregels, waaronder niet beledigen, feiten verdraaien en dreigen.