Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op zaterdag 23 september vond de Universiteitsdag 2023 plaats. Het programma van deze editie van de jaarlijkse dag voor alumni, medewerkers en studenten van de Universiteit van Amsterdam ging over het thema vertrouwen.

Programma voor schenkers van het Amsterdams Universiteitsfonds 

Voorafgaand aan het algemene programma van de Universiteitsdag was een speciaal programma georganiseerd voor schenkers van het Amsterdams Universiteitsfonds. Dit programma stond in het teken van cultuur: in de theaterzaal van CREA gaven bijzonder hoogleraar Musical Millie Taylor en Ronald Ockhuysen, directeur van de VandenEnde Foundation, een inkijkje in de stand van de musical- en cultuursector in Nederland. Het Amsterdams Studenten Koor sloot de ontvangst af. Tijdens het middagprogramma ‘Geven in vertrouwen’ werden schenkers verder meegenomen in hoe ze een positieve impact kunnen maken met hun geld.    

Programma voor de Amsterdamse Universiteits-Vereniging 

Leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging luisterden voorafgaand aan het algemene programma naar een interview met auteur en jurist Roxane van Iperen door Yanti Danoekoesoemo. Het thema ‘vertrouwen’ loopt als een rode draad door haar werk, zo vertelde Van Iperen. In haar laatste boek Eigen welzijn eerst beschrijft ze hoe de middenklasse het vertrouwen in de vooruitgang en de bestaande instituties verloor. Een fenomeen met vergaande gevolgen, legde Van Iperen uit: ‘Wantrouwen in de wetenschap, autoriteit en de overheid is inmiddels geen marginaal fenomeen meer, maar heeft echt effect op de mainstream. En herstel van het vertrouwen heeft een aanpak nodig op de lange termijn.’  

Studentenkoor Amsterdam (SKA) bij het programma voor schenkers van het Amsterdams Universiteitsfonds
Roxane van Iperen en Yanti Danoekoesoemo tijdens het AUV-programma
Roxane van Iperen en Yanti Danoekoesoemo tijdens het AUV-programma

Vertrouwen in een duurzame toekomst 

Aaf Brandt Corstius en Willemijn van Dolen

Ook in het algemene programma van de Universiteitsdag kwam ‘vertrouwen’ telkens terug, zo merkte columniste, schrijfster en publiciste Aaf Brandt Corstius al op tijdens haar inleiding. Hoogleraar Marketing Willemijn van Dolen ging tijdens haar keynote in op wat mensen tegenhoudt om duurzame keuzes te maken. ‘Consumenten worden sceptisch wanneer je ze gemengde signalen geeft. Ze horen bijvoorbeeld dat ze met de trein moeten reizen in plaats van met het vliegtuig, maar het vliegtuig is wél veel goedkoper.’ Volgens Van Dolen wordt zo verwarring geschept en neemt het vertrouwen van consumenten af.  

Greenwashing is eveneens een obstakel voor om duurzame keuzes te maken. ‘De consument moet bedrijven kunnen vertrouwen op hun groene acties, en die acties moeten ook echt groen zijn,’ stelt Van Dolen. De oplossing? Betere wetgeving en een systematische aanpak voor verduurzaming door de overheid en het bedrijfsleven.  

Uitreiking AUV-alumnusprijs 2023 

Na de lezing door Van Dolen werd de AUV-alumnusprijs 2023, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor alumni die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij, uitgereikt. AUV-bestuurslid Andrea Wiegman reikte de eerste prijs van de jury uit aan Maja Bradaric, vandaag vervangen door een collega, voor het project Modelling bird migration to mitigate wind turbine collision risk over the North Sea. De publieksprijs werd uitgereikt aan Fatiya Munkaila voor Diversity Talks - een door studenten geleide non-profitorganisatie die zich inzet voor gelijkheid binnen het onderwijs.  

Alle genomineerden van de AUV-Alumnusprijs 2023
Anna Gimbrère en Koen Groenland tijdens de lezing over kwantumtechnologie

Verdiepend middagprogramma 

‘s Middags kozen de bezoekers van de Universiteitsdag uit verschillende panels, lezingen en voorstellingen. Zo deed het publiek van Irene Zwiep nieuwe kennis op tijdens haar crash course Jiddisj. Onder leiding van presentator Anna Gimbrère ging een panel van experts tijdens een andere sessie in op het gebruik van kwantummechanica en de risico’s en kansen daarvan. Ook de zeer actuele vraag of AI in de medische wereld te vertrouwen is, werd in een keuzesessie behandeld.

Lucky Fonz III trad op met een nummer dat hij speciaal voor de UvA schreef

Deskundigen Folkert Asselbergs en Ivana Isgum kwamen samen tot de conclusie dat daar geen eenduidig antwoord op is. Toch zagen zij ook de kansen van AI in de zorg: ‘In landen met weinig medisch specialisten kan AI de patiënt op weg helpen, maar in de meeste gevallen blijft een arts onmisbaar.’ 

Bezoekers die liever een cultureel programma bezochten, kozen voor de Rembrandtvertelling of voor de theatervoorstelling Hoezo Spinoza? van Harpert Michielsen. Met succes: Michielsen mocht na afloop van zijn voorstelling een staande ovatie in ontvangst nemen. Ook de keuzesessies over verduurzaming en over de poortwachtersrol van de advocaat werden goed bezocht.   

Over de Universiteitsdag 

De Universiteitsdag is een jaarlijks terugkerende dag waarop de Universiteit van Amsterdam haar deuren opent. Op de Universiteitsdag ontmoeten alumni, medewerkers en relaties elkaar en doen zij nieuwe kennis op tijdens een programma met lezingen, panels en voorstellingen.  

Mail bij vragen of opmerkingen over de foto's naar alumni@uva.nl