Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bekend probleem bij de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI)-toepassingen: de ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen. Juist in de zorg, waar de toepassing van AI snel groeit, wordt dat probleem steeds dringender. Het AI for Health Equity-lab richt zich op onderzoek voor een rechtvaardige toepassing van AI-technologie in de zorg. UvA onderzoekers startten samen met anderen dit lab dat nu een ELSA-status (Ethical, Legal and Societal Aspects) is toegekend.

ELSA-status

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft het NL AIC Label toegekend. Het label is een formele erkenning van (de kwaliteit van) een activiteit in lijn met de ambities en strategische doelen van de NL AIC. Het lab is een samenwerking van de UvA, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit en diverse private en publieke partners.

Kansengelijkheid

Het lab stimuleert kansengelijkheid door te zorgen voor een digitale gezondheidsinfrastructuur waarbij AI-oplossingen inzetbaar worden op een rechtvaardige manier. De partners binnen het lab gaan de kennis hierover delen via een platform waarbij verschillende disciplines binnen de wetenschap, patiëntenorganisaties en gezondheidsorganisaties en private en publieke partners samenwerken aan een inclusievere zorg. Het ELSA Lab brengt belemmeringen en mogelijkheden van een rechtvaardige toegang tot AI-toepassingen in de zorg in kaart en werkt aan een digitale gezondheidsinfrastructuur zodat oplossingen beschikbaar worden voor een bredere groep.

Transparantie

Op deze manier creëert het lab kennis voor verschillende stakeholders die betrokken zijn bij de ontwikkeling en inzet van AI Health-toepassingen. Het lab richt zich ook op de transparantie en representativiteit van databases die van belang zijn voor AI Health-toepassingen en op de interactie tussen de gebruiker en de technologie, en vertaalt daarmee het fundamentele onderzoek naar de praktijk.

Barrières aanpakken

‘De toenemende digitalisering van de gezondheidszorg en innovatie in de medische zorg kan alleen succesvol zijn als het zorgt voor rechtvaardige toegang’, zegt Mahsa Shabani van het Law Centre for Health and Life van de UvA. ‘We bereiken kansengelijkheid in de gezondheidszorg alleen als we barrières aanpakken en ervoor zorgen dat gezondheidstechnologieën inclusief en toegankelijk zijn en inspelen op de behoeften van diverse bevolkingsgroepen, aldus Julia van Weert, hoogleraar Gezondheidscommunicatie bij de UvA, die het lab samen met Anniek de Ruijter gaat leiden.

Meer over AI in Amsterdam

De UvA maakt deel uit van de coalitie Amsterdam AI, technology for people. Een uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdamse kennisinstellingen, onderzoeks-en medische centra, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board. Deze Amsterdamse coalitie richt zich op de ontwikkeling en toepassing van verantwoorde AI door de kracht van AI te combineren met een mensgerichte aanpak.