Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mannen en vrouwen tonen zich op verschillende manieren nieuwsgierig. Mannen zeggen meer te willen weten, vrouwen meer te willen ervaren. Maar met de leeftijd groeit de nieuwsgierigheid op beide vlakken. Dit zijn de voorlopige resultaten van onderzoek geleid door Maartje Raijmakers, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en het NEMO Science Museum, en Maien Sachisthal, onderzoeker in Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Beeld: Yvonne Compier

Hoe verschillen mensen in hun nieuwsgierigheid? Wie ligt wakker van vragen, of omarmt juist nieuwe ervaringen? Wie staat te popelen om het onbekende te verkennen, of verdiept zich juist liever in het bekende? Sinds oktober voert het team het online onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’ uit. Tot nu toe hebben bijna 2400 mensen tussen de 6 en 100+ jaar deelgenomen. Zij bekeken online filmpjes die variëerden van fascinerende beelden tot interessante informatie, en beantwoordden aanvullend vragen over nieuwsgierigheid. 

Ouderen blinken uit in nieuwsgierigheid

Het onderzoek loopt nog door tot juni 2024, maar een eerste opvallend tussenresultaat noemen de onderzoekers dat ouderen uitblinken in nieuwsgierigheid naar zowel nieuwe kennis als nieuwe ervaringen. 'Dit onderzoek ontkracht het stereotype dat senioren geen interesse hebben om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Integendeel, ouderen tonen juist een opvallende nieuwsgierigheid', aldus Raijmakers. 'Je bent dus nooit te oud om meer te willen weten en nieuwsgierig te zijn naar onbekende dingen die gebeuren.'

Gedurende het onderzoek bleek ook dat mannen over hun dagelijkse leven rapporteren dat ze meer willen weten, maar dat vrouwen de informatieve filmpjes die ze te zien kregen meer en langer bekeken. Vind hier meer info over de tussentijdse resultaten.

We vinden onszelf allemaal heel nieuwsgierig

Tijdens het onderzoek werden deelnemers ook gevraagd een inschatting te maken van hun eigen mate van nieuwsgierigheid. Die vraag bleek vooral opgevat te worden als een zoektocht naar kennis, eerder dan een drang naar nieuwe ervaringen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat mannen of vrouwen, ouderen of jongeren zichzelf nieuwsgieriger vinden. We vinden onszelf allemaal heel nieuwsgierig, maar als het erop aankomt zijn er belangrijke verschillen in ons gedrag', vertelt Raijmakers.

Doe mee aan het onderzoek

Raijmakers en Sachisthal wijden met collega’s van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen een volledig jaar aan dit onderzoek. Iedereen kan nog meedoen tot juni 2024. 

Prof. dr. M.E.J. (Maartje) Raijmakers

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Developmental Psychology

M.S.M. (Maien) Sachisthal PhD

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Social Psychology