Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De afgelopen tijd vonden er op de UvA-campus demonstraties en bezettingen plaats die helaas door de politie moesten worden beëindigd. De impact van de gebeurtenissen deze week is groot, voor de hele UvA-gemeenschap. Het bestuur betreurt het in hoge mate dat opnieuw de inzet van politie onvermijdelijk is gebleken. Het is overduidelijk dat er veel emoties en veel verschillende meningen leven onder studenten en medewerkers. Over één ding zijn we het allemaal eens: de oorlog in Gaza is verschrikkelijk en de gevolgen zijn desastreus.

De oorlog in Gaza raakt ons allemaal zeer en wij begrijpen de gevoelens van woede en onmacht. Die woede en onmacht vertaalde zich deze week in de demonstraties, helaas op een wijze die politieoptreden nodig maakte. En dat leidde tot nieuwe woede en onbegrip over juist dat optreden. Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel? 

Het is essentieel dat we ondanks deze spanningen met elkaar in gesprek blijven over de dilemma’s rond de oorlog en we blijven openstaan voor elkaars zorgen, boosheid en gevoelens van onmacht. Het bestuur voelt een grote verantwoordelijkheid om hiervoor een veilige omgeving te bieden. Het is juist nu van groot belang dat we als academische gemeenschap gezamenlijk onze waarden vasthouden: luisteren, vrijheid bieden om ongehinderd vragen te stellen en kritisch te zijn, of juist niets te vinden, willen leren en debatteren – met aandacht voor ieders inbreng, achtergrond en overtuiging, vrij van intimidatie en intolerantie.  

Naast de grote vragen zijn er ook kleine vragen: het is ook duidelijk dat studenten en medewerkers vragen hebben over de gebeurtenissen van deze week en de gevolgen ervan. Ook leven er praktische vragen: hoe zit het met de openstelling van de gebouwen? Kan ik veilig naar de campus? Gaan mijn colleges wel door? Bij wie kan ik terecht met praktische vragen of problemen waar ik tegenaan loop? Lees er meer over in het overzicht met veelgestelde vragen.

Meer informatie

Kijk op uva.nl voor de laatste updates en actuele informatie over de demonstraties.