Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek

Onderzoek

Het onderzoek van Cultuurwetenschappen bestrijkt een breed scala aan culturele onderwerpen. Terugkerende thema’s zijn het beleid van musea, hun collecties en doelgroepen, het mecenaat van vroeger en nu, erfgoedbeleid en -instellingen. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar culturele diplomatie, kwaliteitscriteria in de kunsten, de ontwikkeling van management en marktering, culturele globalisering, en migratie en cultuur. Er wordt veel samengewerkt met (kunst)historici, sociologen, archeologen en antropologen.

Het onderzoek vindt plaats bij The Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR). Het onderzoek is verdeeld onder verschillende onderzoeksscholen, die elk hun eigen onderzoeksprogramma hebben. Onderzoekers van Cultuurwetenschappen zijn aangesloten bij  ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis), ASCH (Amsterdam School for Culture and History), AHM (Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture) en ARTES (Amsterdam Regional Transnational and European Studies).

ASCA
Amsterdam School for Cultural Analysis

de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) richt zich op de interdisciplinaire studie van cultuur vanuit een breed geesteswetenschappelijk perspectief. ASCA legt zich niet vast op één bepaalde theoretische of methodologische praktijk, maar ziet interdisciplinariteit als de kern van haar onderzoek. Vanuit deze veelzijdige benadering wil zij nieuwe theoretische kaders en onderzoeksmethoden ontwikkelen om cultuur in al haar vormen en expressies te analyseren.

Meer dan 100 academici en over 100 PhD-kandidaten hebben zich aangesloten bij ASCA. Zij zijn actief in verschillende gebieden, waaronder literatuur, filosofie, film en mediastudies, muziekwetenschappen, religiewetenschappen, theaterwetenschappen en argumentation theory. Hoofdthema’s van ASCA zijn ‘globalisation and cultural transformation’, ‘creative industries’, ‘cultural heritage and identity’ en ‘digital humanities’.

Aangesloten bij ASCA:
dhr. prof.dr. R.W. (René) Boomkens
mw. dr. C.A.J.C. Delhaye

Voor meer informatie: http://asca.uva.nl

ASH
Amsterdam School of Historical Studies

De Amsterdam School of Historical Studies (ASH) vertegenwoordigt en bevordert de studie van cultuurhistorie binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De onderzoeksschool bestaat uit ca. 35 onderzoeksgroepen waarin meer dan 300 academici verenigd zijn. Onderzoekers zijn gericht op cultuur in zijn verschillende historische verschijningsvormen en zijn dynamische beweging.

Aangesloten bij ASH:
mw. prof.dr. E.A. (Lisa) Kuitert
dhr. dr. G.M. (Bert) van de Roemer
mw. dr. H. (Hanneke) Ronnes

Voor meer informatie: www.ash.uva.nl

AHM
Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture

de Amsterdam School for Heritage and Memory Studies (AHM) bevordert een dynamisch, interdisciplinair en transnationaal onderzoek van cultureel erfgoed en herinnering. Zij organiseert o.a. PhD training, seminars, leesgroepen, workshops, publieke debatten, internationale conferenties en stimuleert academische samenwerking in een internationale setting.

De hoofdthema’s van AHM zijn ‘Museums, Arts, Media and Heritage’, ‘Cultural Memory, Conflict and Identity’, ‘Transnational and Transgenerational Memories’, en ‘Digital Heritage and E-Memory’.

Rob van der Laarse is de directeur van AHM en wordt bijgestaan door Ihab Saloul als coördinator van het onderzoeksinstituut.

Aangesloten bij AHM:
mw. dr. M.H.E. (Mirjam) Hoijtink
dhr. prof.dr. B. (Bram) Kempers
mw. dr. T.M.C. (Tamara) van Kessel
mw. prof.dr. E.A. (Lisa) Kuitert
dhr. prof.dr. R. (Rob) van der Laarse
mw. dr. H. (Hanneke) Ronnes
dhr. prof.dr. P.J.J. (Peter Jan) Margry
dr. I.A.M. (Ihab) Saloul

Voor meer informatie: http://ahm.uva.nl

ARTES
Amsterdam School dor Regional, Transnational and European Studies

De Amsterdam School for Regional, Transnational and European Studies combineert een geesteswetenschappelijke en sociaal wetenschappelijke benadering voor de studie van Europa, andere delen van de wereld, en de relatie daartussen. De onderzoekers van ARTES houden zich bezig met politieke, intellectuele en institutionele culturen in zowel nationale als transnationale dimensies. Ook richt zij zich op vraagstukken over culturele, linguïstische en religieuze identiteit, en de representatie daarvan in muziek, literatuur, beeldende en podiumkunsten.

Aangesloten bij ARTES
mw. dr. M.H.E. (Mirjam) Hoijtink
mw. C.M.H.G. (Camille) Creyghton
mw. dr. T.M.C. (Tamara) van Kessel

Voor meer informatie: http://artes.uva.nl

Publicaties

Jaarlijks publiceren UvA-onderzoekers ongeveer 7500 wetenschappelijke artikelen. Deze kunt u vinden in het Digital Academic Repository van de Universiteit van Amsterdam, UvA-DARE.