Rimko van der Maar is Universitair Docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Hij is tevens coordinator van de MA Geschiedenis Internationale Betrekkingen.
Hij schrijft momenteel een boek over de oorlogen in Vietnam voor een breder publiek (uitgever: Unieboek I Het Spectrum). Hierover meer informatie in deze geschiedenispodcast: https://soundcloud.com/timpaulgeschiedenis/vietnam
Daarnaast publiceert hij artikelen over de geschiedenis van de Nederlandse diplomatie. Eind 2021 publiceerde hij met Susanna Erlandsson in Tijdschrift voor Geschiedenis over de invloed van echtgenotes van Nederlandse diplomaten. Onlangs verscheen in Diplomatica. A Journal of Diplomacy and Society een artikel over de vrees voor Amerikaans anti-communisme (de 'Red Scare') in Nederlandse diplomatieke en regeringskringen in de jaren vijftig, een nogal beangstigende periode van de Koude Oorlog.
Van der Maar studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie aan een onderzoeksproject over de Japanse bezetting van Indonesië ("Indische Tegoeden"). Zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht ging over de Nederlandse reacties op de Vietnamoorlog (Welterusten mijnheer de president. Nederland en de Vietnamoorlog, 1965-1973, Uitgeverij Boom 2007). Van 2006 tot 2009 was hij docent aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Vervolgens werkte hij als postdoc met Hans Meijer aan de biografie: Een diplomaat van klasse. Herman van Roijen (1905-1991) (Uitgeverij Boom 2013).
Sinds 2012 geeft Van der Maar cursussen aan de UvA, met name binnen het mastertraject Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Drie jaar later werd hij (parttime) Universitair Docent. Samen met Ruud van Dijk, Samuël Kruizinga en Vincent Kuitenbrouwer publiceerde hij: Shaping the International Relations of the Netherlands, 1815-2000: A small country on the global scene (London: Routledge 2018).
Van der Maar is lid van de Werkgroep Historie Internationale Politiek (WHIP) die regelmatig lezingen organiseert over Nederlandse buitenlandse betrekkingen in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken (samen met Bert van der Zwan, Ruud van Dijk, Giles Scott-Smith en Cees Heere). Ook is hij lid van de Archiefcommissie van ditzelfde ministerie.
Van der Maar houdt zich in zijn onderzoek en onderwijs bezig met de volgende thema's:
Hij begeleidt scripties over uiteenlopende internationale thema's, vooral over Koude Oorlog, solidariteitsbewegingen (ook buiten het tijdperk van de Koude Oorlog) en kwesties die met de buitenlandse politiek van Nederland te maken hebben. Speciaal scripties over de oorlog in Vietnam hebben zijn belangstelling.
English
Dr Rimko van der Maar is part-time Assistant Professor History of International Relations. He received a Master in History at the Utrecht University. His dissertation concerns the Netherlands and the Vietnam War (Utrecht University 2007).
Currently, he is working on an article in English about Dutch and American anti-communism (this has been accepted for publication in Diplomatica. A Journal of Diplomacy and Society). In 2021 Tijdschrift voor Geschiedenis published an article (in Dutch) on Dutch diplomatic spouses (with dr. Susanna Erlandsson).
He is also busy writing a book about the latest insight into the Vietnam War, intended for a broad Dutch audience (for Unieboek / Het Spectrum).
Van der Maar is the coordinator of the MA program in the History of International Relations. He specializes in the history of Dutch diplomacy and foreign relations, in particular during the Cold War era, and Third World solidarity movements during the 1950's, 1960's and 1970's. In 2013, he published a biography of Herman van Roijen (1905-1991), minister for Foreign Affairs, ambassador to Canada, the United States and the United Kingdom and the Dutch senior negotiator during the Dutch-Indonesian decolonization war (1945-1949) (co-authored wih Hans Meijer). He is one of the editors of Shaping the International Relations of the Netherlands, 1815-2000: A small country on the global scene (London: Routledge 2018).